MAIA SANDU: "DACA RUSIA VA INCERCA SA ATACE REPUBLICA MOLDOVA, EVIDENT CA VOM CERE AJUTOR"

"Dacă Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor", a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă, vineri, la București. Ea a declarat că există îngrijorare în legătură cu securitatea țării. "Rămînem cei mai apropiați. Republica Moldova, nu vă abandonăm", a afirmat, la rîndul său, Klaus Iohannis.

Ea a spus că țara sa se pregătește "pentru toate scenariile".

"Sîntem îngrijorați. Admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile.

În situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor", a spus Maia Sandu.

Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, a adăugat Maia Sandu.

Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova, a declarat președintele Republicii Moldova.

"Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care sîntem expuși din interiorul țării.

Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice.

Apreciem faptul că, la începutul acestei luni, în Republica Moldova a fost creat un hub european pentru securitate și managementul frontierelor, care ne conectează la sistemul de securitate al Uniunii Europene.

Și totuși situația volatilă de pe cîmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est crește gradul de incertitudine. Crește numărul provocărilor lansate de forțe interne, ce urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova.(...)

Sprijinul României este cu atît mai prețios cu cît el vine atunci cînd îl așteptăm mai mult. De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine.

Războiul a destabilizat piața energetică și, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor și pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. În acest an sîntem loviți și de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor.

Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri", a declarat Maia Sandu.

Ca răspuns, președintele României a afirmat: "Cele spuse sînt adevărate, noi rămînem cei mai apropiați de Republica Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei".

Sursa: digi24.ro