MAIA SANDU: ACORDAREA STATUTULUI DE TARA CANDIDATA LA UE ESTE O OPORTUNITATE GEOPOLITICA

Președinta Maia Sandu spune că acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova este o oportunitate geopolitică. „Aspirația cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană a devenit tot mai puternică de-a lungul celor treizeci de ani de independență. Nu a fost un parcurs lin, dar astăzi ne aflăm în punctul unei decizii istorice: aceea de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE”, a precizat șefa statului într-un Op-Ed semnat în publicațiile G4Media, El Pais, Le Figaro, Die Welt, Le Soir, Gazeta Wyborcza, Publico și La Repubblica, transmite IPN.

Maia Sandu menționează că, în mijlocul celei mai mari crize de securitate din regiune și din Europa, Republica Moldova se află azi într-un moment istoric. Alegerea de a depune cererea de aderare la UE pe 3 martie confirmă dorința univocă a țării de a se ancora ferm în lumea liberă. „Sperăm că liderii Uniunii Europene vor susține candidatura noastră în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie, recunoscînd această oportunitate geopolitică unică. O oportunitate geopolitică ce extinde securitatea UE, apără valorile europene și face uniunea mai puternică”, a notat președinta.

Potrivit ei, drumul Republicii Moldova către integrarea europeană nu a fost ușor. După prăbușirea Uniunii Sovietice, la fel ca Țările Baltice, Republica Moldova a avut o șansă la integrarea europeană, însă a ratat-o. „Am urmărit în schimb, cu bucurie, parcursul spre UE al României, cea mai apropiată parteneră și aliată a țării noastre, care a devenit țară membră a Uniunii Europene, inspirîndu-ne să-i urmăm calea. Dar în primele două decenii de independență, Moldova a trecut prin tranziții economice și sociale dureroase. Conflictul din regiunea transnistreană a împiedicat și mai mult eforturile noastre de dezvoltare. Și totuși, în pofida dezamăgirilor în clasa politică suferite de-a lungul anilor, aspirațiile noastre europene s-au plasat întotdeauna deasupra nostalgiei sovietice. Democrația a găsit întotdeauna o modalitate de a învinge”, spune șefa statului.

Președinta a accentuat că Uniunea Europeană a devenit principalul partener politic, comercial și de investiții al Republicii Moldova. Două treimi din exporturile moldovenești ajung deja pe piața europeană, contribuind astfel la integrarea Republicii Moldova în UE. Guvernul promovează politici pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în Moldova.

Potrivit președintei, depunerea dosarului de aderare a Republicii Moldova la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului moldovenesc. Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în Europa. „O Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în Estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii. Statutul de țară candidată ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a găsi o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, permițîndu-ne să reintegrăm regiunea și să ne consolidăm în continuare Moldova. Dar, cel mai important, o Moldova europeană va contribui la atingerea obiectivului de bază al Uniunii Europene – menținerea păcii pe continent”, afirmă Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus că sînt multe de făcut acasă și multe dintre reformele cerute de UE sînt chiar schimbările pe care le cer de la guvernare cetățenii. „Și noi le vom realiza. Nu cerem scurtături și nu așteptăm concesii. În aceste vremuri grele, Republica Moldova cere doar șansa de a se dezvolta și de a da speranță cetățenilor săi. Speranța că Moldova poate fi mai sigură, mai democratică și mai pașnică. Speranța că oamenii se pot întoarce în continuare într-o Moldovă liberă și pro-europeană. Se spune că istoria se repetă. Republica Moldova a fost întotdeauna un pămînt european prins în bătălii geopolitice. Acum, mizăm pe susținerea dumneavoastră pentru a readuce Moldova în marea familie europeană și a sprijini perspectiva noastră europeană, care va aduce pace și stabilitate regiunii”, a conchis Maia Sandu.

Sursa: IPN

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06