MAIA SANDU A PROMULGAT LEGEA DE RATIFICARE A CONVENTIEI DE LA ISTANBUL

Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) a fost promulgată de către președintele țării, Maia Sandu, transmite IPN.

Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care au criticat în repetate rînduri documentul, s-au adresat la Curtea Constituțională solicitînd controlul constituționalității legii. Autorii sesizării consideră că scopul Convenției este altul decît cel declarat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit lor, documentul conține prevederi care „distrug valorile și tradițiile creștine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de același sex”, „profanează sistemul educațional”.

Convenția a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amînată de cîteva ori. Potrivit autorităților, prin ratificarea Convenției de la Istanbul, Republica Moldova se alătură efortului de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, pentru linii telefonice de urgență, pentru adăposturi.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.

Sursa: IPN