MAI PERICULOASA DECIT PANDEMIA ESTE POLITIZAREA EI!

Jocul cinic și destabilizator al Opoziției cu procentajele

Dragi cititori din autoizolare, cei care muncesc acasă dar și peste hotare! Înainte de toate, e bine să reținem, conștient și, deci, realist, că vîrful pandemic nu a fost încă atins în Republica Moldova, iar despre asta vom vorbi ceva mai jos. Răspîndirea coronavirusului nu poate fi stopată prin decizii politice decît dacă acestea ar fi de natură dictatorială. Populația, indiferent de gradul de civilizație civică, după cum am văzut și în cele mai avansate State ale lumii, nu se supune nici celor mai elementare și obligatorii recomandări restrictive. Instinctul inconștient sau subconștient al mulțimii neinformate e cel de revoltă față de orice restricție impusă de către autorități. Uneori, spre binele comun al cetățenilor, unele ”măsuri dictatoriale luminoase” se impun fără discuție, numai că nici o guvernare democrată, în numele, firește, al democrației tradiționale, nu și le poate asuma, nemaivorbind despre costurile economice.

În contextul sugerat mai sus, putem adăuga realitatea că pandemia, răspîndirea ei nu poate fi stimulată și nici controlată politic. Eradicarea ei stă în mîinile conștiinței civice colective asumate. În Republica Moldova, după expirarea termenului fixat ”stării de urgență”, din cauza presiunii exercitate asupra guvernanților, aceștia au fost nevoiți să nu prelungească ”starea de urgență” și să relaxeze o serie de restricții. Presiunea cea mai mare a venit din partea agenților economici din domeniul serviciilor – HoReCa–, a vînzătorilor ambulanți din piețele agroalimentare și ago-industriale, a administratorilor zonelor de agrement, a preoților și credincioșilor etc., etc.

Acum se pune întrebarea: pentru care nivel de conștiință colectivă civică au fost nevoite autoritățile să relaxeze o serie de restricții impuse în perioada ”stării de urgență”? Am văzut cu toții cum oamenii dădeau buluc prin piețe, pe la unele biserici, prin parcuri ori pe străzi fără ca să respecte cele mai elementare norme de protecție proprie și a celorlalți. Constatăm, așadar, că toate aceste restricții eliminate, fie și treptat, nu fac decît să contribuie la creșterea pericolului de infestare cu coronavirus, la stoparea procesului de intrare pe o treaptă descendentă a răspîndirii și eradicării lui. Pe cînd în unele țări acest lucru a fost atins!

Pe acest întreg fundal, ecranele televiziunilor, spațiul public, în general, sînt cotropite efectiv de către politicieni și comentatori, adversari ai guvernării, care, peste noapte, au devenit specialiști virusologi, autorități manageriale incontestabile în gestionarea crizei pandemice și arbitri necruțători ai autorităților pe care le consideră depășite de situație.

Pentru a-i panica pe moldoveni, acești ”manipulanți mediatici electorali”, în frunte cu vîrfurile lor politice de lance – Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu-Plahotniuc, alde Șor, Octavian Țîcu etc. –, compară situația pandemică de aici cu statisticile pozitive din unele țări Vest-europene. Ei fac aceste comparații cu cinism, în cunoștință de cauză, fără să precizeze o realitate evidentă: Belgia, Olanda, Austria, Franța, Germania etc., de exemplu, nu au o diasporă ca cea moldovenească, din care, zilnic, cetățenii să revină cu miile în Țară, așa cum se întîmplă în Republica Moldova. Inițial, coronavirusul a fost adus aici din diaspora. Nu acuzăm diaspora și dreptul ei legitim de a se reîntoarce în țară. Constatăm doar o realitate. Coronavirusul oricum apărea.

Acești manipulanți din Opoziție, care sînt cu mult mai periculoși decît pandemia în sine, recurg și la o serie de ”statistici înfricoșătoare” cu care pot fi înșelați mulți naivi. Astfel, ”ei au descoperit” că ”dă bine” în atacurile lor la adresa autorităților dacă fac comparație între rata infestaților și decedaților în Republica Moldova și cea din alte Țări la un milion de locuitori.

În urma unui astfel de calcul statistic manipulator, de natură să producă panică și eventuale dezordini sociale, se dorește ca oamenii să fie convinși că în Republica Moldova, cu o populație de puțin peste 3,5 milioane de locuitori, raportat la un milion de persoane, există mai mulți infestați și decedați din cauza pandemiei decît în China, cu o populație de peste 1,39 de miliarde de locuitori, ori SUA, cu o populație de peste 328,2 milioane de locuitori!

Apelîndu-se la ”logica” unei astfel de statistici, se urmărește ca moldovenii să nu rețină că în SUA, de exemplu, au murit peste 100.000 de oameni, ci un procent minuscul în raport cu cel mult mai ridicat din Republica Moldova. Asta pentru că, așa cum sugeram mai sus, cei 100.000 de morți din SUA sînt raportați, procentual, la 328,2 milioane de locuitori, iar cei peste 300 de decedați din Republica Moldova sînt raportați procentual la doar 3,5 milioane de locuitori. Pentru acești manipulatori, ”procentele moarte” sînt valoroase propagandistic, nu sutele de mii de decedați nominal. Pentru ei, omul nu contează ca entitate, ci ca procentaj înșelător și anonim, exact ca în sondajele de opinie comandate.

Ținînd seamă de dimensiunile geografice ale Republicii Moldova, de cele arătate mai sus cu privire la ”nepăsarea civică”, ajungem să ne mirăm mai puțin de ce coronavirusul încă mai planează înfricoșător asupra noastră. Se vrea deschiderea barurilor, restaurantelor și teraselor înaintea deschiderii școlilor. Prin această dorință, Opoziția sugerează că dorește să ne ducem copiii în primul an de școală beți pulbere și ”infestați asimptomatici cu coronavirus”, în cel mai optimist scenariu!

Mihai CONŢIU