Mahmoud Abbas a declarat că doar SUA pot opri un asalt israelian asupra oraşului Rafah

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, le-a cerut, Duminică, Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din Sudul Fîşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters.

''Facem apel la Statele Unite să îi ceară Israelului să pună capăt operaţiunii de la Rafah, întrucît SUA sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel'', a declarat Abbas, la o reuniune a Forumului Economic Mondial consacrată consecinţelor economice ale războiului din Fîşia Gaza.

Israelul, care în ultimele săptămîni a ameninţat cu lansarea unei operaţiuni terestre de amploare asupra oraşului Rafah pentru a distruge unităţile Hamas rămase acolo, şi-a intensificat loviturile aeriene în ultima săptămînă.

Ţările occidentale, inclusiv SUA, au promis că vor încerca să convingă Israelul să renunţe la operaţiunile din Sudul Fîşiei Gaza. La Rafah s-au refugiat peste 1 milion de palestinieni din restul enclavei.

''Ceea ce se va întîmpla în următoarele zile este că Israelul va ataca Rafah pentru că toţi palestinienii din Gaza sunt strînşi acolo'', a avertizat Mahmoud Abbas.

El a adăugat că şi o ''lovitură de mici dimensiuni'' asupra oraşului Rafah ar forţa populaţia palestiniană să părăsească Fîşia Gaza. ''Atunci s-ar întîmpla cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian'', a accentuat Abbas.

Acesta a reafirmat că se opune transferării palestinienilor în Iordania şi Egipt şi şi-a exprimat îngrijorarea că, după încheierea operaţiunilor din Fîşia Gaza, Israelul ar putea încerca să forţeze plecarea populaţiei palestiniene din Cisiordania.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 Octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în Sudul Israelului, cînd cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte peste 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fîşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fîşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, pînă Duminică la prînz, cu 34.454 de morţi (printre care 66 în ultimele 24 de ore) şi 77.575 de răniţi în rîndul palestinienilor.