Lupte pe viață și pe moarte la Avdiivka și Bahmut. Ucraina își menține capul de pod din regiunea Herson

Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stîng al fluviului Nipru în regiunea Herson (Sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (Est).

Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial vizat de o bătălie pe tiparul celei de la Bahmut mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri, precizează ISW.

Potrivit șeful Administraţiei militare ucrainene din zonă, Vitali Barabaş, în urma înrăutăţirii condiţiilor meteo, trupele ruse au diminuat operaţiunile aviaţiei de atac, dar au intensificat în schimb folosirea dronelor în luptele de la Avdiivka.

Simultan, împrejurimile oraşului Bahmut, ocupat de trupele ruse în Mai anul acesta, este din nou teatrul unor lupte crîncene, relatează Agerpres, citînd agențiile internaționale de presă.

Ruşii contraatacă în grupuri mici, pe flancul sudic, sub acoperirea bombardamentelor constante de artilerie şi aviaţie, afirmă un ofiţer ucrainean al unei brigăzi de artilerie care acţionează acolo.

”Rușii pierd oameni, dar încearcă să înainteze. Pentru ei sunt importante înălţimile de la Andriivka şi Klişhivka, pentru că acestea le-ar permite să controleze direct calea ferată şi o parte din oraşul Bahmut”, explică acest ofițer.

Un purtător de cuvînt al Armatei ucrainene, Andrii Kovaliov, a dat asigurări că trupele Kievului rezistă atacurilor ruseşti la Robotîne, un sat din regiunea Zaporojie eliberat în cadrul contraofensivei.

Mai la Sud, în regiunea Herson, trupele ruse „se concentrează pe defensivă”, dar încearcă în continuare să îndepărteze Armata ucraineană de pe poziţiile pe care aceasta le-a ocupat pe malul stîng al fluviului Nipru, afirmă acelaşi purtător de cuvînt.

Aflată în pragul Iernii, Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult sprijin în războiul cu Rusia, în special prin furnizarea de sisteme antiaeriene.

Faţă de anul trecut, ”suntem mai bine pregătiţi, (...) pentru că partenerii noştri au recunoscut că sistemele de apărare antiaeriană oferă cea mai bună protecţie împotriva atacurilor ruse cu drone şi rachete”, a remarcat ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev.

„Suntem mai bine echipaţi astăzi, dar este asta suficient? Din păcate, nu”, a adăugat ambasadorul ucrainean, care a insistat că ţara sa are nevoie de ajutor militar suplimentar, deoarece Rusia va ataca Iarna aceasta din nou infrastructura critică, în special centralele electrice şi sistemele de distribuţie a energiei electrice.