Lupte grele în Estul Ucrainei

Trupele ruse au crescut presiunea asupra poziţiilor defensive ucrainene în timpul unor lupte grele în Estul Ucrainei, a declarat comandantul ucrainean al regiunii, informează dpa, scrie Agerpres.

Luptele sunt centrate în zona situată la Vest de Bahmut, a declarat Serhii Sidorinon pentru televiziunea ucraineană. "Inamicul suferă pierderi grele, dar îşi completează constant rîndurile cu noi rezerve", a spus el. Scopul atacurilor ruseşti este să ajungă la Ceasiv Yar. "Se luptă ziua, dar şi noaptea", a spus Sidorin.

La rîndul lor, forţele armate ucrainene au încercat să rupă avîntul ofensiv rusesc cu contraatacuri, dar au fost împinse înapoi în satul Ivanivske.

"Inamicul încearcă în prezent să ia cu asalt oraşul, atît frontal, cît şi dinspre flancuri", a spus Sidorin. Informaţiile nu au putut fi iniţial verificate în mod independent.

Între timp, oficiali de la Moscova şi din Sudul Rusiei au declarat că apărarea antiaeriană a doborît zeci de drone ucrainene care au vizat zone din Sudul Rusiei.

Efectele unui atac asupra oraşului Taganrog de la Marea Azov sunt încă în curs de evaluare, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev.

Potrivit rapoartelor ruse, regiunea Rostov din apropierea graniţei cu Ucraina a fost cel mai puternic afectată, fiind înregistrate 41 de atacuri. De asemenea, au fost distruse mai multe drone care se apropiau de oraşul Morozovsk, la aproximativ 230 de kilometri de capitala regională Rostov-pe-Don.

Presa independentă a raportat că dronele ucrainene au vizat şi o fabrică de avioane militare ruseşti din regiune. Iniţial nu au existat informaţii despre daune.

În regiunea Kursk, guvernatorul a raportat că resturi de la o dronă ucraineană doborîtă au lovit acoperişul unui spital, dar nu au provocat victime.

Pe frontul diplomatic, membrii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG) urmează să se întîlnească din nou, luna aceasta, la Baza Aeriană Ramstein din Germania, pentru a discuta sprijinul pentru efortul de război al Kievului. La invitaţia secretarului american al Apărării Lloyd Austin, grupul urmează să se întrunească pe 19 Martie.

Cunoscută şi sub numele de Grupul Ramstein, alianţa a 56 de ţări coordonează livrările de arme către Ucraina, care se bazează pe sprijinul occidental pentru a respinge forţele ruse. De asemenea, miniştrii Apărării şi oficialii militari de vîrf sunt aşteptaţi să discute şi despre alte preocupări comune de securitate la această reuniune a grupului. UDCG este formată din toate cele 32 de state membre ale NATO, inclusiv Suedia după aderarea sa pe 7 Martie, precum şi alte 24 de ţări care s-au opus invaziei ruse. Ultima întîlnire a avut loc, prin videoconferinţă, pe 14 Februarie.