Luni, ucrainenii au anuntat ca au declansat contraofensiva pe frontul din Sud

Forțele ucrainene au început operațiunile de „configurare” a terenului pentru o contraofensivă semnificativă în Sudul țării, au declarat, pentru CNN, doi oficiali americani de rang înalt.

Operațiunile de „configurare” sunt o practică militară standard înainte de a lansa o ofensivă și implică lovirea sistemelor de armament, a sistemelor de comandă și control, a depozitelor de muniție și a altor ținte, spre a pregăti cîmpul de luptă pentru înaintarea planificată în terenul ocupat de inamic.

Potrivit oficialilor citați de CNN – care au primit informații de la serviciile de spionaj – SUA consideră că mult așteptata contraofensivă va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre. Planurile de contraofensivă intervin în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina a trecut de șase luni, iar evaluările americane indică faptul că Rusia a reușit să desfășoare mai puține unități pe linia frontului decît se credea inițial, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Oficialul a declarat că multe dintre unitățile existente – pe care Rusia le organizează în grupuri tactice pentru cîmpul de luptă, cuprinzînd infanterie, tancuri, artilerie și apărare aeriană – sunt desfășurate cu efective diminuate, unele chiar la jumătate față de cît ar fi normal. În plus, SUA confirmă că forțele ucrainene au beneficiat de pe urma utilizării lansatoarelor mobile de rachete HIMARS furnizate de SUA și NATO, permițîndu-le să lovească și să distrugă ținte pe teritoriul ocupat de Rusia.

Ucrainenii au început contraofensiva la sol în Herson

Presa din Ucraina anunță că Armata ucraineană a spart Frontul de Sud și atacă la sol pozițiile rușilor din mai multe direcții, spre Herson. 

„Forțele Armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în Sudul Ucrainei”, a informat Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare Sud, potrivit Pravda.ua.

Potrivit surselor citate de jurnaliștii ucraineni, în unele zone din Sud a fost spartă prima linie de apărare a rușilor, însă sursa citată precizează că „este prea devreme să vorbim despre ceva concret, este un front mare”.

Informațiile vin după ce biroul prezidențial al Ucrainei a declarat că au avut loc lupte grele și mai multe lovituri ucrainene în regiunea de Sud, cea mai mare parte din aceasta fiind sub ocupație rusească.

Forțele ucrainene au desfășurat recent lovituri asupra depozitelor de muniții și a pozițiilor militare rusești, în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii Herson.

Doi oficiali americani, consultați de CNN, au declarat că forțele ucrainene au început „conturarea” operațiunilor în Sudul țării, pentru a pregăti cîmpul de luptă pentru o contraofensivă ucraineană semnificativă. Potrivit acestora, SUA consideră că mult anticipata contraofensivă va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre.