Luni 25 Decembrie. Judecătorul a început să rîdă isteric în momentul în care a auzit tînguielile ucigaşului

Crăciunul pe stil nou. Obiceiuri

Sărbătoarea Crăciunului este legată, cu precădere în zonele rurale, de unele obiceiuri şi superstiţii care s-au păstrat de-a lungul timpului. În Ajunul Crăciunului, gospodarii strîng de la vecini tot ce au dat cu împrumut, ca să îi găsească sărbătorile cu toată averea în casă. Pentru ca în anul care vine să fie frumoase şi bogate, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa în care se spală. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămîne curat tot anul. Se spune că dacă este un cer senin de Crăciun va fi un an roditor, iar dacă bate vîntul, acesta va aduce ghinion. Ciobanii aşează sub pragul casei un drob de sare învelit, pe care îl lasă în acel loc pînă în Aprilie, la "Alesul oilor". Atunci îl scot, îl macină şi, amestecat cu tărîţe, îl dau oilor, pentru ca turma să sporească. În noaptea de Ajunul Crăciunului se priveghează. Pe masă se pune un colăcel, în care se înfige un cuţit. Masa aşezată în seara de Ajun trebuie să rămînă întinsă toată noaptea, iar cine are cămin, lasă focul aprins. De Crăciun, pîinea se aşează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub faţa de masă se pune pleava de grîu, pentru belşug. Pînă la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu duşmanii. Alt obicei este ca fetele să măture casa de la prag înspre Răsărit, ca să le vină peţitori, din Ajunul Crăciunului şi pînă la Bobotează. În aceste două săptămîni este bine ca fetele de măritat să nu dea gunoiul afară din casă. Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stînd cu sfinţii şi îngerii la masă. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi. (AGERPRES)

Tensiunile de la Ierusalim umbresc festivitățile de Crăciun de la Betleem. Sărbători apăsătoare pentru creștinii din Orientul Mijlociu

Milioane de creștini din întreaga lume sunt cu ochii ațintiți spre Betleem, loc al nașterii lui Iisus potrivit tradiției creștine, unde festivitățile sunt umbrite de tensiunile din jurul recunoașterii SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP.

Decizia unilaterală luată la 6 Decembrie de președintele Donald Trump a suscitat manifestații aproape zilnice în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv la Betleem, în Cisiordania ocupată, unde credincioșii participă la slujba de la miezul nopții din Biserica Nașterii Domnului. Vizitatorii străini, veniți de obicei în număr mare în preajma Crăciunului, sunt rari zilele acestea la Betleem. Din 6 Decembrie, zeci de grupuri și-au anulat vizitele. Un purtător de cuvînt al poliției israeliene a anunțat că unități suplimentare vor fi desfășurate la Ierusalim, pentru a facilita accesul "miilor de turiști și vizitatori". Și în Europa planează amenințarea jihadistă: 100.000 de efective au fost mobilizate Duminică și Luni în Franța pentru a asigura securitatea sărbătorilor de Crăciun, mai ales în lăcașurile de cult creștine, potrivit unei surse oficiale. 

Apel al Rusiei către SUA şi Coreea de Nord: Serghei Lavrov vrea începerea negocierilor privind dosarul nuclear Nord-coreean

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a cerut Luni Statelor Unite şi Coreei de Nord să înceapă negocieri privind dosarul nuclear Nord-coreean, relatează agenţia de ştiri Ria Novosti, preluată de Reuters. Lavrov a afirmat că Rusia este pregătită să înlesnească astfel de negocieri. Moscova a cerut în repetate rînduri Washingtonului şi Phenianului să organizeze discuţii vizînd detensionarea situaţiei în jurul programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord.Ministerul de Externe Nord-coreean a declarat Duminică că cele mai recente sancţiuni ONU împotriva Phenianului reprezintă un act de război şi echivalează cu o blocadă economică completă împotriva sa. Pe de altă parte, Serghei Lavrov a afirmat că organizarea unei noi întîlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump nu a fost încă discutată. "Momentul următoarei întîlniri nu a fost încă discutat", a spus şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat luni Ria Novosti.

Criza din Germania. Martin Schulz încurajat de lideri europeni să guverneze alături de Angela Merkel

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, a declarat luni că a fost încurajat de partide şi lideri europeni, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, să guverneze alături de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, pentru a promova reformele europene, informează AFP. ‘Luăm foarte în serios mesajele’ din partea partenerilor noştri europeni, a declarat Martin Schulz în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Berlin, în timp ce partidul său ezită să se lanseze într-o nouă coaliţie cu conservatorii conduşi de Angela Merkel pentru a scoate ţara din impasul politic. ‘Conversaţiile telefonice pe care le-am avut pînă acum – şi diversele schimburi de mailuri şi sms-uri – sunt unanime’, a subliniat Schulz. După ce a înregistrat un scor istoric scăzut în legislativele din 24 Septembrie, cel mai vechi partid din Germania a ales să se regrupeze în opoziţie. Însă eşecul negocierilor dintre conservatori, liberali şi ecologişti în vederea formării unei coaliţii l-a determinat să-şi revizuiască poziţia. ‘Un alt lucru este sigur: nu se poate continua astfel’ în ceea ce priveşte chestiunea Europei, a subliniat Schulz. Acesta este şi mesajul ‘altor guverne şi partide-frate, care speră să aibă o politică progresivă, mai socială şi mai dinamică din partea Republicii Federale Germane cînd va exista un Guvern’, a adăugat el.

Papa Francisc, în timpul slujbei din Ajunul Crăciunului, s-a rugat pentru milioanele de migranți „alungaţi de pe pămîntul lor”

Papa Francisc i-a îndemnat pe romano-catolici, în timpul slujbei din Ajunul Crăciunului, să nu ignore greutăţile prin care trec milioane de migranţi „alungaţi de pe pămîntul lor”. Suveranul Pontif i-a comparat pe migranţi cu Maria şi Iosif, reamintind de povestea biblică – călătoria celor doi din Nazaret în Betleem fără a găsi un loc în care să se stabilească, potrivit news.ro. Mulţi migranţi, a spus el, au fost forţaţi să fugă de către lideri care „nu au nici o problemă în a vărsa sînge nevinovat”. Numărul refugiaţilor din întreaga lume depăşeşte 22 de milioane, cel mai recent influx fiind cel al numeroşi membri ai grupului etnic Rohingya în Myanmar. „Atît de multe urme de paşi sunt ascunşi de urmele paşilor lui Iosif şi Maria”, a spus Suveranul Pontif, argentinian în vîrstă de 81 de ani, el însuşi nepotul unor migranţi italieni. La slujba de Duminică seară el a adăugat: „Vedem urmele a milioane de persoane care nu aleg să plece, dar, alungaţi de pe pămîntul lor, îşi lasă în urmă pe cei dragi”. Liderul celor peste 1,2 miliarde de romano-catolici din întreaga lume a accentuat că potrivit credinţei străinii să fie bineveniţi oriunde, scrie BBC.

Judecătorul a început să rîdă isteric în momentul în care a auzit tînguielile ucigaşului

Blake Jefferson avea doar 22 de ani cînd şi-a ucis propria mamă, o femeie în vîrstă de 48 de ani. Se întîmpla anul trecut, undeva în Decembrie. În acea perioadă, tînărul consuma droguri şi suferea de tulburări psihice. Înainte de tragicul eveniment, acesta s-a dus la biserică, unde i-a spus preotului că are tot felul de "viziuni spirituale" în care apar frecvent cifrele "7" şi "3". Avea un comportament violent, iar asta l-a făcut pe preot să cheme paza şi să-l dea afară din biserică. Cînd s-a întors acasă, mama sa, Dedre, a observat că tînărul era din ce în ce mai agitat. Speriată, a pus mîna pe telefon şi a sunat-o pe mama ei. După doar cîteva cuvinte, femeia a căzut secerată. A apucat doar să-i spună mamei sale că Blake a înjunghiat-o. În secunda următoare, mama lui Dedre a sunat la poliţie, dar oamenii legii au ajuns prea tîrziu. Femeia era deja într-o baltă de sînge, moartă. Băiatul o tîrîse în garaj, apoi fugise. L-au găsit ascunzîndu-se în casa unui vecin. Era ghemuit într-un dulap. L-au dus la spital, unde medicii au stabilit că luase o supradoză de droguri, apoi, după ce a primit tratamentul necesar, a fost dus la închisoare. Zilele au trecut şi, cînd a ajuns în faţa judecătorului, acesta a aflat că este acuzat de crimă. Mai mult, trebuia să achite o cauţiune de 50.000 de dolari. Cum era conştient că nu avea de unde să plătească banii, a izbucnit în lacrimi! Ştia că va ajunge la închisoare. Şi, mai presus de toate, ştia că, o dată ajuns acolo, va fi abuzat în fel şi chip, inclusiv sexual. Doar gîndul la ce avea să i se întîmple l-a făcut să urle ca din gură de şarpe: "Nu vreau să merg la închisoare! O să mă violeze! O să mă forţeze!" Martorii care au luat parte la procesul tînărului au declarat, ulterior, pentru presa locală, că, în momentul în care i-a auzit tînguielile, judecătorul a izbucnit într-un rîs isteric. Blake va fi readus în faţa judecătorilor în luna Februarie a acestui an.

Rudele victimelor zborului MH17 din Ucraina denunță tratamentul ‘nerespectuos’ faţă de rămăşiţele umane ale victimelor

Rudele şi prietenii victimelor prăbuşirii avionului ce efectua zborul MH17 la 17 Iulie 2014, în Estul Ucrainei, au denunţat Duminică tratamentul ‘nerespectuos’ faţă de rămăşiţele umane descoperite la locul tragediei de către jurnalişti, transmite AFP. ”Circumstanţele acestor descoperiri sunt puţin suspecte”, a declarat Piet Ploeg, preşedintele Fundaţiei MH17, ce reuneşte familii şi prieteni ai victimelor. ”Aceste rămăşiţe pămînteşti au fost descoperite în acelaşi loc unde anchetatorii au cernut deja pămîntul. Este imposibil să fi existat atît de multe rămăşiţe pămînteşti în acest loc. Este bizar, este ca şi cum cineva păstrează aceste rămăşiţe pentru a le face să reapară din cînd în cînd, pentru a-şi face publicitate”, a adăugat Ploeg. ”Este bine cînd rămăşiţele pămînteşti sunt predate celor apropiaţi, dar a te juca cu ele nu este bine. Este un comportament greşit din partea jurnaliştilor”, a spus preşedintele Fundaţiei MH17. Un jurnalist, Patrick Lancaster, a relatat la 11 Decembrie, într-o înregistrare video postată pe YouTube, că a descoperit 52 de oase sau alte fragmente umane în locul unde avionul companiei Malaysia Airlines, ce efectua un zbor Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în 17 Iulie 2014 în Estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii proruşi. În acest incident aerian şi-au pierdut viaţa 298 de persoane, dintre care 196 de cetăţeni olandezi.

Moscova s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a primi noul an în emblematica Piaţa Roşie a oraşului

Moscova, capitala Rusiei, s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a primi noul an, care este întîmpinat în mod tradiţional în emblematica Piaţa Roşie a oraşului, relatează EFE. Deşi mai este mai este ceva pînă la venirea Anului Nou şi mai ales a Crăciunului pe stil vechi, care este sărbătorit de ortodocşii de rit vechi pe 7 Ianuarie, a devenit o tradiţie ca în Piaţa Roşie să se respire spiritul sărbătorilor. Copii, tineri şi vîrstnici, moscoviţi sau turişti, se bucură de marele patinoar amenajat ca în fiecare an de lanţul de magazine GUM, în timp ce tîrgul de Crăciun face deliciile vizitatorilor. Tîrgul, compus din aproape 30 de căsuţe, standuri cu suveniruri, atracţii pentru cei mici şi puncte de mîncăruri tradiţionale pentru cei mari, este o incursiune obligatorie pentru a respira aerul de sărbătoare al capitalei. Anul acesta, autorităţile au cheltuit 600 milioane de ruble (peste 10 milioane de dolari), pentru decoraţiunile festive: 4.000 de instalaţii de lumini şi peste 250 pomi de Crăciun împodobesc întreaga capitală alături de alte elemente de decor. Ruşii mărturisesc că anul acesta nu vor face economie preconizînd să cheltuiască de sărbători cu 4 % mai mult decît anul trecut. Astfel, 45 % se gîndesc să dăruiască bomboane de ciocolată celor dragi, în timp ce 42 % se orientează spre cosmetice, iar 31 % spre bani în numerar, potrivit unui sondaj. Principalul protagonist al Anului Nou este Ded Moroz, o rudă apropiată a lui Moş Crăciun. În tradiţiile ruseşti, Ded Moroz, un personaj legendar asemănător lui Moş Crăciun şi Moş Nicolae, este aşteptat de copii în ajunul Anului Nou, în seara de 31 Decembrie.

Autoritățile turce au concediat peste 2700 de angajați din instituțiile publice pentru legături cu organizaţii „teroriste”

Autorităţile turce au ordonat concedierea a peste 2700 de angajaţi din instituţii publice, bănuiţi de legături cu organizaţii „teroriste”, informează agenţiile internaţionale de presă. În total, 2756 de persoane au fost destituite din ministerele de Interne, Externe, Apărării şi alte instituţii, conform decretului publicat în monitorul oficial turc. În decret se precizează că cei vizaţi fie sunt membri, fie au legături cu organizaţii „teroriste” ori structuri care acţionează împotriva securităţii naţionale, potrivit agerpres. De asemenea, el stipulează închiderea a 17 organizaţii din Turcia, între care două ziare şi şapte asociaţii. Peste 55.000 de persoane, inclusiv oficiali ai serviciilor de securitate, angajaţi ai armatei şi funcţionari publici, au fost reţinute şi alte 140.000 concediate, în represiunea lansată de Ankara după puciul eşuat din Iulie 2016 atribuit reţelei predicatorului Fethullah Gulen.

Chinezii sărbătoresc zilele acestea Crăciunul

Milioane de chinezi, mai ales studenţi sau membri ai minorităţilor creştine, sărbătoresc zilele acestea Crăciunul, o festivitate tot mai populară în puterea asiatică, pe care unii puritani o resping considerînd-o o influenţa occidentală, relatează EFE. În marile oraşe, precum Beijingul, atmosfera Crăciunului este palpabilă în multe locuri, mai ales în hoteluri şi centre comerciale, împodobite cu brazi uriaşi, reni, imagini ale Moşului şi iluminaţii orbitoare demne de marile metropole occidentale. Nu este de mirare avînd în vedere că în China, mai exact în localitatea orientală Yiwu (supranumită Oraşul Crăciunului’), se confecţionează 60 la sută din podoabele de sărbători din întreaga lume de 600 de firme din sector şi care în ultimele luni au lucrat fără oprire. Însă Crăciunul are caracteristici speciale în această ţară, fiind lipsit de componenta familială care primează în Occident – mesele în familie sunt rezervate Festivalului Primăverii şi Anului Nou Lunar – astfel încît este mai mult un prilej pentru cei tineri să iasă în oraş ca să se distreze. O cu totul altă valoare are însă Crăciunul pentru cei peste 60 de milioane de creştini chinezi (catolici şi protestanţi), reprezentînd totuşi doar 5 la sută din populaţie, dintre care mulţi au asistat la slujba de Duminică seară a Naşterii Domnului, cînd au intona cîntece tradiţionale în limba mandarină sau în latină. Un exemplu al interdicţiei Crăciunului este cel a oraşului Wenzhou, în care trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi protestante din China, şi unde autorităţile au interzis orice petrecere cu caracter religios în şcoli, grădiniţe sau universităţi în 2014, an în care au început să fie retrase sute de crucifixe din biserici şi lăcaşuri de cult.