Luna viitoare vor avea loc convorbiri de securitate Rusia-SUA, cu participarea unor diplomati si oficiali militari

Diplomaţi şi oficiali militari ruşi vor lua parte la convorbiri cu Statele Unite luna viitoare asupra unei liste de garanţii de securitate pe care Moscova le doreşte de la Washington, a anunţat Luni ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Lavrov a făcut comentariile într-un interviu transmis în direct pe website-ul Ministerului său.

El a precizat că discuţiile vor avea loc imediat după sărbătorile de Anul Nou în Rusia. Prima zi oficială de lucru în 2022 în Rusia este 10 Ianuarie.

Duminică, Rusia a declarat că a primit şi ia în considerare o propunere separată a NATO de a începe discuţiile privind preocupările Moscovei legate de securitate la 12 Ianuarie.

Rusia are îndoieli serioase că cererea sa de „neextindere a NATO spre Est” nu va fi ignorată. Acest lucru a fost anunţat Luni de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu exclusiv cu Vladimir Soloviov, pentru canalul YouTube „Soloviov Live”, adaugă la rîndul său agenţia oficială de presă rusă TASS.

„Noi am făcut publică iniţiativa noastră, aşa cum au explicat Putin şi Ministerul de Externe, pentru că cunoaştem capacitatea Occidentului de a ne trage pe sfoară la orice întrebări care sunt incomode pentru ei”, a declarat el. „Avem îndoieli serioase că nu vom fi traşi pe sfoară în legătură cu principalul lucru din propunerile noastre, şi anume cererea necondiţionată ca NATO să nu se extindă spre Est”, a adăugat Lavrov.

El a notat că practica diplomatică presupune ca atunci cînd „toate părţile se reunesc, să îşi prezinte propunerile, care sunt studiate, iar apoi negociatorii încep să facă o bază comună ce se transformă în documente”. „Dar asta dacă există dorinţa de ambele părţi de a ajunge la un acord”, a mai spus ministrul.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că delegaţia la discuţiile cu Statele Unite pe tema securităţii va urma instrucţiunile Preşedintelui Vladimir Putin. „Vom aştepta, în primul rînd, ceea ce americanii ne vor oferi ca răspuns şi, cu siguranţă, vom lucra pe baza unor instrucţiuni clare, fără ambiguitate, din partea Preşedintelui”, a precizat el.

La 17 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a publicat proiecte de acord cu Statele Unite privind garanţiile de securitate şi un acord asupra măsurilor de securitate pentru Federaţia Rusă şi statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Acestea au fost predate secretarului de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried pe 15 Decembrie, aminteşte TASS.