LUMEA IMAGINATĂ DE LIDERI DE OPINIE UCRAINENI
Cum ar arăta Rusia după „Al Treilea Război Mondial”
În Iunie, anul acesta, revista Foreign Policy a decis să publice un articol apărut în urmă cu doi ani în presa rusă şi care nu a circulat în acest răstimp decît în mediul virtual. Este vorba de o serie de hărţi mai mult sau mai puţin fanteziste ce ilustrează cum ar putea arăta lumea în 2035. Europa este prezentată ca fiind mult mai fragmentată, afectată de decăderea morala despre care vorbeşte acum preşedintele Putin, dar şi de multe mişcări secesioniste.
Pe 1 Septembrie, siteul ucrainean al Radio Europa Liberă decide să publice un articol de opinie al analistului Dmitri Sincenko care poate fi considerat o replică la predicţiile oferite din 2012 de presa şi analiştii din Rusia. Sincenko este membru al unui ONG ucrainean. Radio Europa Liberă precizează că nu-şi asumă responsabilitatea pentru articolele de opinie.
Articolul lui Sincenko începe cu evocarea ”Axei Răului” descrisă de George W. Bush ca incluzînd Iranul, Irakul şi Coreea de Nord, extinsă apoi de liderii americani şi la Cuba, Libia, Siria, pentru ca apoi fostul secretar de Stat Condoleezza Rice să adauge aici Belarus, Birmania şi Zimbabwe. Autorul sugerează că, în cele din urmă, în această Axă a Răului ar trebui inclusă şi Rusia. Aceasta pentru că, susţine Sincenko, Rusia a fost si este implicată în toate conflictele din Balcani, din Caucaz, din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Ucraina. El acuză Rusia că planifică o invazie în statele baltice, în republicile independente din Caucaz, în Republica Moldova şi chiar Finlanda şi Polonia. Nu mai puţin, Sincenko arată că Rusia ar putea invada şi ceilalţi doi membri din Uniunea Vamală Rusia-Belarus- Kazahstan. Asemenea mişcări ale Moscovei vor duce la declanşarea unui nou război mondial.
Potrivit lui Sincenko, Putin va putea fi învins în acest ”război împotriva întregii lumi civilizate” nu numai cu armele marilor puteri, ci şi prin folosirea mişcărilor naţionaliste din actuala Federaţie Rusă, aşa cum s-a întîmplat şi se întîmplă în Ucraina şi aşa cum însuşi Putin a făcut-o în Crimeea. Aşadar, Sincenko face un apel la coalizarea naţionaliştilor de pe cuprinsul Federaţiei Ruse.
Dezmembrarea Federaţiei Ruse
După războiul imaginat de Sincenko, problema rivalităţii dintre Moscova şi Washington va dispărea şi va apărea o lume cu adevărat multipolară. Iată cum îşi imagineaza analistul ucrainean o posibilă dezmembrare a Federaţiei Ruse.
Enclava Kaliningrad va fi anexată de Lituania, Polonia sau Germania.
Oricum, ea va deveni parte a unei Uniuni Europene lărgite. Karelia de Est, care aparţine acum Republicii Karelia din Federaţia Rusă, împreună cu metropola Sankt Petersburg, partea de Nord a regiunii Pskov se vor desprinde din Federaţia Rusă şi vor forma un nou stat, dominat de Finlanda, cu posibilitatea includerii într-o Finlanda Mare. Districtele aflate mai la Sud vor fi încorporate în Republica Belarus.
Districtul Federal al Caucazului de Nord (Inguşeţia, Kabardino-Balkaria, Karaciai-Cerchezia, Osetia de Nord-Alania, Stavropol şi Cecenia) se va transforma într-o Confederaţie Caucaziană aflată sub influenţa Uniunii Europene.
Districtul Federal Sud, format din republicile Adîgeea şi regiunile Astrahan, Volgograd, Rostov, Krasnodar şi Republica Kalmukia va fi în totalitate anexat Ucrainei, iar astfel Ucraina va ajunge să se învecineze cu Kazahstanul şi, mai important, legătura terestră directă între Rusia şi regiunea bogată în hidrocarburi a Mării Caspice va dispărea. Ucraina va anexa şi regiunile Belgorod, Briansk, Kusrk, Voronej, toate foarte populate.
Siberia şi Extremul Orient rus vor fi şi ele rupte din Rusia. Multe dintre aceste teritorii vor deveni state independente oficial, însă aflate sub influenţa directă a Chinei sau, împreună cu Mongolia, vor fi anexate de către Beijing. Arhipelagurile Sahalin şi Kurile vor fi pierdute de Rusia şi vor fi anexate de Japonia.
O nouă hartă a lumii
O a doua hartă postată de Sincenko în comentariul său publicat de Europa Liberă prezintă o posibilă hartă a lumii rezultată după ”Al Treilea Război Mondial”. Uniunea Europeană ar urma să se extindă pînă la periferia Caucazului, a Asiei de Sud-Vest şi a Africii de Nord, prin intermediul unor instrumente NATO precum Dialogul Mediteranean si Parteneriatul pentru Pace şi al Uniunii pentru Mediterana iniţiată de UE.
SUA vor forma o entitate supranaţională Nord-americană care va include Canada, Mexic, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză. Restul statelor din America Latină vor forma o altă entitate, dominată de Brazilia.
Pe acelaşi model, în Asia de Sud-Vest va apărea o entitate supranaţională care va include Afganistam, Pakistan, Iran, Irak şi toate statele din Golf. La fel se va întîmpla pşi cu India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Birmania şi Thailanda. La rîndul ei, Australia va domina o entitate formată din Malaezia, Singapore, Filipine, Indonezia, Noua Zeelandă si multe arhipelaguri din Oceanul Pacific.
În Asia de Est, care va include o mare parte din actuala Federaţie Rusă, Beijingul va domina o uniune formată din Coreea de Nord, Coreea de Sud, Mongolia şi majoritatea republicilor ex-sovietice din Asia Centrală. Cu excepţia zonei de Nord, dominată de UE, restul continentului african va forma o entitate supranaţională dominata de Africa de Sud.
“Rîdeţi cît vreţi. Oricît de ridicol ar putea să pară acum, comparînd cu modul în care lucrurile arătau în 2012, situaţia pare să se mişte în această direcţie”, era concluzia Foreign Policy pe marginea hărţii Europei imaginata în Rusia. Rămîne de văzut încotro se vor îndrepta lucrurile şi în ce priveşte harta Rusiei imaginată în Ucraina.
Călin MARCHIEVICI, Cotidianul.ro