Lovitura de stat planuita in Franta de catre un grup de extrema dreapta

Înarmați cu material explozibil improvizat, alimentați de teorii ale conspirației și impulsionați de restricțiile din timpul pandemiei, membrii unei grupări de extremă dreapta numită „Răsturnarea” („The Overthrow”) au fost catalogați drept extrem de periculoși de autoritățile franceze.

Potrivit unor documente ale serviciilor de informații franceze, consultate de CNN, grupul era o rețea de extremă dreaptă cu diverse rădăcini ideologice, dar cu un singur scop comun: să răstoarne Guvernul francez.

Serviciul intern de informații (DGSI) susține că creierul din spatele grupului a fost Remy Daillet-Weidemann, un fost consilier regional în Franța, care a înființat „o structură ierarhică al cărei obiectiv era răsturnarea Guvernului” și un atac asupra șeful statului.

Presupusa lovitură de stat, denumită „Operațiunea Azur” de către membrii săi, nu a fost dusă la final pentru că, spun serviciile franceze de securitate, au dejucat operațiunea înainte ca grupul să poată acționa.

În Octombrie, Daillet-Weidemann a fost pus sub investigație oficială de către autoritățile franceze, alături de alte 13 persoane, pentru că ar fi planificat acțiuni violente, „asociere cu autori teroriști” și „provocarea unui act terorist de către o terță parte prin intermediul telecomunicațiilor publice”.

Avocatul său, Jean-Christope Basson-Larbi, a declarat pentru CNN că clientul său „nu a propus niciodată altceva decît o răsturnare pașnică, adică fără violență și susținută popular, cu sprijinul majorității populației franceze, a actualului regim politic.” Avocatul spune că „Operațiunea Azur” a fost produsul unor „fantezii” care nu erau ale clientului său și despre care Daillet-Weidemann nu știa. Daillet-Weidemann este încă în arest.

Raportul serviciilor franceze afirmă că Daillet-Weidemann intenționa să folosească „acțiuni violente” pentru a pune în aplicare lovitura de stat, a recrutat membri și a exercitat comanda asupra celulelor din rețeaua sa, inclusiv a cel puțin doi bărbați care plănuiau să producă atentate cu explozibili. 

Răpirea unei fete de 8 ani a dus la descoperirea rețelei

În luna Iunie, Daillet-Weidemann a fost acuzat, împreună cu alte 10 persoane, pentru răpirea unei fetițe de opt ani, Mia, care a dispărut din casa bunicii ei la jumătatea lunii Aprilie 2021, potrivit documentelor de la procuratura din Nancy.

Procurorii susțin că membri ai rețelei lui Daillet, „The Overthrow”, au răpit copilul, în numele mamei ei, Lola Montemaggi, înainte de a fugi în Elveția într-o „operațiune de tip militar”.

În momentul în care a fost răpită, Mia era îngrijită de bunica ei, după ce mama sa a pierdut custodia.

Custodia copilului a fost un motiv ideologic pentru Daillet-Weidemann, care a promovat „ideea că ar trebui întreprinse acțiuni pentru a recupera copiii [în îngrijire] și ai aduce părinților lor”, potrivit procurorului francez François Perain.

Mia a fost găsită în siguranță în Elveția, împreună cu mama ei, la cinci zile după ce a fost luată. Lola Montemaggi este cercetată pentru presupusul său rol în complotul de răpire. Aceasta a stat în arest preventiv timp de cîteva luni, fiind eliberată în Octombrie.

„Era o mamă singură, care era pierdută, care avea încă o dată impresia că Justiția nu o ascultă, nu o aude”, le-a spus jurnaliștilor avocatul femeii. „A căutat refugiu pe rețelele sociale, pe bloguri. Nu a făcut alegerea corectă, o știe, o înțelege”, a mai spus avocatul.

Doi dintre presupușii răpitori erau deja pe radarul serviciilor franceze, ca parte a unei investigații asupra grupului lui Daillet-Weidemann pentru terorism, iar o percheziție la una dintre casele lor a dus la descoperirea unor substanțe chimice despre care autoritățile cred că ar fi fost folosite la producerea de explozibili.

Corespondența găsită în casa acestui presupus producător de bombe indică influența lui Daillet-Weidemann asupra operațiunii planificate.

Prezența lui Daillet-Weidemann în centrul acestor două cazuri evidențiază influența teoriilor conspirației. 

Legătura dintre Daillet-Wiedemann și QAnon

Cea mai proeminentă dintre aceste teorii ale conspirației este QAnon, un cult de extremă-dreapta care își are originea în SUA și îl vede pe fostul Președinte Donald Trump ca un salvator. O analiză DGSI a grupurilor care promovează teoriile conspirației din Franța evidențiază modul în care Daillet-Weidemann a devenit o figură unificatoare pentru astfel de teorii, inclusiv QAnon.

Conspirația inițială QAnon s-a centrat pe afirmațiile conform cărora o cabală sinistră de politicieni și celebrități de top a lucrat în tandem cu Guvernele din întreaga lume pentru a se implica în abuzuri sexuale asupra copiilor.

Online, Daillet-Wiedemann și-a exprimat dorința de a „găsi un răspuns urgent pentru a opri acțiunile unei elite sataniste, infiltrate de francmasonerie”.

Deși nu a susținut nici o ideologie concretă a sa, cu excepția faptului că ar fi cerut răsturnarea Guvernului francez, Daillet-Wiedemann „a vrut să se prezinte ca liderul unei mișcări insurecționale care folosea aceste teorii pentru a ajunge la un public larg”, potrivit raportului DGSI.

Raportul arată că Daillet-Weidemann a fost un „lider carismatic, inteligent și manipulator”, în „lumea foarte opacă” a conspirațiilor.

O comunitate de adepți ai teoriilor conspirației s-a unit în jurul lui Daillet-Weidemann, comunicînd prin mesagerie criptată și rețele private virtuale. 

DGSI a spus că „pandemia a avut un efect catalizator real și a contribuit la creșterea și răspîndirea teoriilor conspirației”.

Mișcarea QAnon a cîștigat tot mai mulți adepți în Europa, în timpul pandemiei. După Germania, se crede că Franța are a doua cea mai mare rețea de credincioși QAnon din Europa.

Daillet-Weidemann este unul dintre numeroșii teoreticieni ai conspirației de seamă din Franța care alimentează temerile în legătură cu autocrația guvernamentală și rețele de pedofili organizate de stat. 

Într-un videoclip pe care l-a lansat după răpirea Miei, în care îi salută pe „francezii curajoși” care scot copiii din „rețelele sordide”, Daillet-Weidemann a spus că „organizația sa returnează copiii răpiți de stat” părinților lor, la cerere. Cu o lună înainte, Daillet-Weidemann a lansat o campanie de strîngere de fonduri online pentru a finanța răpirea copiilor aflați în plasament.

Vorbind despre presupusa răpire de copii susținută de stat, el face referire, de asemenea, la o investigație inexistentă asupra fostei candidate la Președinția americană Hillary Clinton, o țintă comună pentru teoriile conspirației fără temei referitoare la presupusele rețele de pedofilie.

Pe măsură ce pandemia a continuat, viziunea obscura a lui Daillet-Weidemann a început să se bucure de o popularitate tot mai mare.

Răpirea Miei, în vîrstă de 8 ani, în Aprilie 2021, a fost un moment cheie în destrămarea rețelei lui Daillet-Weidemann, ducînd la arestarea membrilor implicați și în presupuse planuri mai ample de acțiuni violente și atentate. În momentul în care Mia a fost răpită, Daillet-Weidemann ar fi răspîndit vestea despre planul său privind o lovitură de stat și a primit promisiuni că va fi sprijinit și de alți radicali de dreapta care protestau împotriva măsurilor anti-COVID-19.

În timp ce membrii rețelei lui Daillet-Weidemann se confruntă cu acuzații de răpire organizată și chiar de fabricare de bombe, este departe de a fi clar dacă aceștia ar fi putut duce la bun sfîrșit lovitura de stat.