Londra vrea sa accelereze expulzarile de albanezi sositi ilegal in UK

Guvernul britanic şi-a anunţat, Joi, intenţia de a-i expulza mai rapid pe albanezii care sosesc clandestin, pentru a descuraja traversările Canalului Mînecii, aflate în creştere puternică, informează AFP, potrivit agerpres.

Conform statisticilor publicate Joi, autorităţile au detectat 12.747 de persoane sosite în ambarcaţiuni mici din Ianuarie pînă în Iunie, mai mult decît dublu faţă de primele şase luni ale anului 2021 (5.917).

Printre aceste persoane s-au aflat 2.165 de albanezi, faţă de 815 în întreg anul trecut. Albanezii sunt acum naţionalitatea cea mai numeroasă în rîndul migranţilor care traversează Canalul Mînecii în bărci pentru a ajunge în Marea Britanie.

Presată să acţioneze mai ferm împotriva imigraţiei clandestine, un subiect sensibil politic în Regatul Unit, Priti Patel, ministrul de Interne, a înăsprit tonul, anunţînd că a încheiat un acord cu Guvernul albanez pentru a facilita expulzările.

”Traficanţi nemiloşi şi grupări de crimă organizată le povestesc minciuni multor albanezi, ceea ce îi face pe aceştia să întreprindă călătorii periculoase în ambarcaţiuni fragile spre Marea Britanie”, a declarat Priti Patel, avertizînd că aceasta ”nu poate continua”.

”Graţie cooperării noastre excelente cu Tirana, vom profita de toate ocaziile de a accelera expulzarea albanezilor fără drept de şedere”, a adăugat ea.

Priti Patel a subliniat că Albania este o ţară ”sigură şi prosperă”.

După albanezi, cei mai numeroşi au fost afganii (2.066 între Ianuarie-Iunie 2022), urmaţi de iranieni (1.723), irakieni (1.573) şi sirieni (1.041).

O campanie de comunicare în limba albaneză a fost lansată pentru a-i descuraja pe candidaţii la imigrare clandestină. Aceştia sunt avertizaţi că riscă să fie închişi sau să fie expulzaţi în Rwanda, în baza unui acord foarte controversat încheiat între Regatul Unit şi această ţară Est-africană.

Deşi încă nu a avut loc nici o expulzare – primul zbor prevăzut în Iunie a fost anulat după o decizie a CEDO –, Rishi Sunak şi Liz Truss, cei doi candidaţi la succesiunea premierului Boris Johnson, au promis amîndoi că vor continua această politică.