Londra respinge apelurile de relaxare temporara a regulilor post-Brexit referitoare la imigratie

Guvernul britanic a respins apelurile venite din partea companiilor de retail şi de logistică de a relaxa temporar regulile post-Brexit referitoare la imigraţie, care contribuie, în opinia lor, la deficitul de şoferi de camioane şi la perturbarea gravă a lanţurilor de aprovizionare, transmite Reuters.

McDonald’s, Nando’s precum şi lanţul de brutării Greggs s-au confruntat cu probleme săptămîna trecută din cauza dificultăţilor de aprovizionare.

Potrivit Organizaţiei comerciale Logistics UK, Marea Britanie duce lipsa a 90.000 de şoferi de camioane, iar pe 22 August a cerut Guvernului, împreună cu British Retail Consortium, să acorde vize temporare şoferilor de camioane din Uniunea Europeană.

Începînd de la 1 Ianuarie, majoritatea cetăţenilor UE care lucrează în Marea Britanie au nevoie de vize, care de regulă sunt disponibile pentru locurile de muncă bine plătite şi nu pentru sectoarele de logistică sau de ospitalitate.

Ministrul pentru Afaceri a declarat Sîmbătă că nu se aşteaptă ca regulile referitoare la vize să fie schimbate.

”Dorim ca angajatorii să facă investiţii pe termen lung în forţa de muncă locală, în loc să se bazeze pe forţa de muncă din străinătate!”, a declarat un purtător de cuvînt al Guvernului.

Publicaţia Timex a scris Sîmbătă că Guvernul analizează dacă să revizuiască regulile referitoare la vize pentru a combate deficitul de forţă de muncă.

Alex Veitch, director general pentru politici publice la Logistics UK, a spus că este dezamăgit de decizia Guvernului, pentru că ar putea dura pînă la începutul anului viitor ca să proceseze o listă de teste de conducere care s-au strîns în perioada pandemiei.

”Industria are nevoie de şoferi acum. Logistics UK este nemulţumit de decizia Guvernului de a respinge apelul industriei de logistică pentru acordarea de vize temporare pentru şoferii de vehicule comerciale de mare capacitate pentru transportul alimentelor, ca soluţie pe termen scurt, pînă cînd vor fi recrutaţi, pregătiţi şi testaţi şoferi locali”, a declarat acesta.