Liderul chinez va efectua o vizita in Arabia Saudita

Consolidarea legăturilor comerciale și securitatea regională vor fi priorități în cadrul unei viitoare vizite a liderului chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, a declarat, Sîmbătă, ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe Adel Al-Jubeir, informează mediafax.

Vizita, despre care două surse au declarat că ar urma să aibă loc în Decembrie, este organizată într-un moment în care relațiile dintre Arabia Saudită și SUA sunt tensionate de o dispută privind aprovizionarea cu petrol și pe fondul preocupărilor SUA privind cooperarea tot mai mare dintre statele arabe din Golf și China.

Jubeir nu a dat detalii despre călătorie, dar a spus că vizitele între liderii chinezi și saudiți sunt „naturale”.

„China este cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, avem investiții uriașe în China, iar chinezii au investiții uriașe în Arabia Saudită. Avem acțiuni uriașe în joc și aceste vizite nu sunt neobișnuite. Același lucru îl facem și cu ceilalți parteneri comerciali și parteneri strategici ai noștri, fie că este vorba de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, asta fac țările”, a declarat el, pentru Reuters, în timpul summitului COP27 privind clima din Egipt.

Potrivit unor surse, liderul chinez ar urma să viziteze Arabia Saudită în a doua jumătate a lunii Decembrie. Xi va participa la un summit China-Golful, alături de liderii celor șase națiuni din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), precum și la un o întîlnire cu alți lideri arabi.