LIDERII DIN UE, IN OFENSIVA DIPLOMATICA PENTRU A FACE FATA CRIZEI MIGRATORII

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pun la punct ofensiva diplomatică în încercarea de a opri fluxurile migratorii la sursă, dincolo de frontierele europene, făcînd presiuni în special asupra Turciei, reticentă la a-și oferi contribuția.

Atentatul sinucigaș de sîmbătă de la Ankara, soldat cu 99 de morți, a încetinit negocierile deja dificile, însă cooperarea Turciei a devenit urgentă pentru șefii de stat și de guvern europeni, reuniți joi pentru un nou summit privind migrația.

Turcia, vecină cu Siria, "a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiați în Europa", a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Uniunea Europeană are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeană", a declarat la rîndul său vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri în Turcia pentru a purta negocieri.

Un acord cu Turcia, care să conțină «concesii» pentru a convinge Ankara, "nu are sens decît dacă reduce efectiv fluxul de imigranți", a subliniat președintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi.

"Principalul lucru pe care îl cerem (turcilor) este să continue să găzduiască refugiați, cu ajutorul nostru", subliniază un diplomat. Peste două milioane de sirieni și-au găsit deja refugiu pe teritoriul turc.

Printre «concesii», în afara ajutorului financiar propus, statele europene au vrut să dea dovadă de bunăvoință acceptînd să discute despre «zona de securitate» pe care președintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei țării sale cu Siria.

Ca stimulent, statele europene sînt de asemenea dispuse să discute despre o «liberalizare» a vizelor pentru turcii care călătoresc în UE, chiar dacă subiectul stîrnește «fiori reci în anumite state membre», potrivit unui diplomat.

Sursa: Agerpres