LEGEA BUGETULUI DE STAT, ADOPTATA IN PRIMA SI A DOUA LECTURA DE PARLAMENT
Parlamentul a adoptat în prima și a doua lectură proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016. Dezbaterile au durat mai bine de 3 ore și jumate. În favoarea acestuia au votat deputații din majoritate, în total 55 de voturi. Opoziția a criticat proiectul menționînd că este superficial și se bazează strict pe finanțarea externă, care nu este certă. Inițiativa urmează să intre în vigoare după ce va fi votat în a treia și ultima lectură.
„Sînt anumite granturi de la parteneri de dezvoltare pentru a acoperi deficitul bugetar. Perspectivele depind de noi toţi împreună, în ce măsură reuşim să promovăm acele reforme şi legi ca să asigurăm partenerii de dezvoltare ca noi mergem pe calea reformelor, ce ţine de guvern noi am făcut foarte mult pentru deblocarea finanţării”, a declarat ministrul finanţelor, Octavian Armașu.
Contestările opoziției
„Cea mai mare problemă este lipsa de sustenabilitate. Este o incertitudine mare de a debloca această susținere financiară”, a caracterizat situația ex-premierul Iurie Leancă, anunțînd că nu își vor da votul pentru proiect.
„Bugetul se face la anul nou, vara poate fi rectificat, aveţi de gînd fiecare 3 luni să schimbaţi prognozele?”, a întrebat în timpul dezbaterilor deputatul PCRM Oleg Reidman
„După vizita dumneavoastră în SUA, se vor îmbunătăţi indicatorii macro economici?”, a declarat deputatul PLDM Tudor Deliu, care a făcut aluzie la vizita lui Octavian Calmîc alături de Vlad Plahotniuc.
„Nu doar datorită vizitei în SUA, dar şi la Moscova şi Kiev, se vor redeschide pietile tradiţionale de export”, a răspuns Ministrul Economiei, Octavian Calmîc.
Ce conține proiectul?
Documentul urmează să fie actualizat după prima și a doua lectură. Astfel, se preconizează venituri în sumă de 31,3 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 35,5 miliard, cu un deficit în sumă de peste 4 miliarde de lei.
Noutăţile documentului ţin de bugete mai mari pentru armată şi mai mici pentru mediu şi investiţii sociale. Cifra la care vor ajunge chestuielile armatei, de 605 milioane lei, înseamnă o creştere cu o treime. Totodată, vor fi alocați cu 38% mai puțini bani pentru protecția mediului. În bugetele unităților administrativ-teritoriale se planifică a fi repartizate 7,866 miliarde de lei. Pentru lucrările de reparații ale instituțiilor de învățămînt subordonate organelor de administrație publică locală se prevăd 180 milioane de lei. Cele mai mari creșteri de alocări bugetare se atestă la Ministerul Economiei, Justiției și Transporturilor.
Amintim că anul trecul Guvernul a aprobat bugetul de stat la începutul lunii aprilie.
Sursa: Agora.md