LECTIA LUI PUTIN PENTRU OBAMA

În discuţiile fierbinţi de la Washington asupra situaţiei din Siria s-a implicat Vladimir Putin. Şi asta a fost de ajuns ca Obama să se pomenească în tabăra învinşilor.

Încă din anul 2012, Obama a insistat asupra tezei, că SUA nu trebuie să se implice în războiul civil din Siria, nici măcar cu un contingent limitat. Hillary Clinton, John Kerry, David Petraeus, Leon E. Panetta şi alţi politicieni au încercat să-l convingă pe preşedintele american să folosească aviaţia, sau să fortifice ajutorul pentru opoziţia siriană, pentru a schimba balanţa de forţă în defavoarea lui Bashar al-Assad şi să garanteze astfel acele condiţii de reglementare politică, care convin SUA şi aliaţilor săi.

Însă Obama nu a ascultat. El a declarat că SUA nu se pot implica în conflictul sirian, deoarece s-ar împotmoli în mlaştina războiului ca în Afganistan sau Iraq. El spunea că implicarea SUA ar acutiza conflictul, îi va stimula pe extremişti şi va amplifica catastrofa umanitară.

Însă toate aceste lucruri s-au întîmplat şi fără SUA. Şi acum Putin a demonstrat că acel plan, pe care Obama l-a respins ( folosirea unui contingent limitat, care permite să schimbi raportul de forţe ) a fost singurul corect. Diferenţa e că victoria o celebrează Rusia, Iran-ul şi regimul Assad, în defavoarea SUA şi a prietenilor lor arabi, turci şi israeliţi.

Acordul, la care a ajuns Kerry cu Lavrov i-a adus lui Putin tot ce şi-a dorit. Armistiţiul îi va permite lui Assad să-şi consolideze poziţiile. Dacă armistiţiul va dura, comandanţii americani vor trebui să-şi unească eforturile cu Rusia în lupta contra grupărilor teroriste, îndeplinind astfel voinţa lui Putin, care susţine că Occidentul trebuie să lupta contra terorismului şi nu contra lui Assad.

Dacă armistiţiul va fi încălcat, SUA vor fi nevoite să recunoască, că anume insurgenţii, şi nu regimul sînt principala problemă a Siriei – lucru pe care Putin îl spune demult.

Desigur, Obama vede situaţia altfel. Însă consilierii lui pentru politica externă nu înţeleg cît de mult s-a diminuat capacitatea SUA de a-şi impune voinţa altor ţări în ultimii 20 de ani. Iar explicaţiile lor nu sînt o scuză în cazul Siriei, unde Putin a făcut cu efort minim ceea ce Obama declara imposibil cu efort maxim.

După The Washington Post, SUA