Lavrov ii acuză pe americani ca au sistat discutiile privind stabilitatea strategica: Totul a inceput de la Obama!

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, Miercuri, că Statele Unite au întrerupt discuţiile cu Rusia privind dialogul strategic şi că relaţiile dintre Washington şi Moscova nu vor mai fi la fel ca înainte, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Reprezentanţi ai celor două ţări urmau să se întîlnească la Cairo în Noiembrie, anul trecut, pentru a discuta despre reluarea inspecţiilor în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare Noul START, înainte ca tratativele să fie anulate în ultimul moment. Moscova a acuzat Washingtonul că refuză să discute o agendă mai largă de „stabilitate strategică” între cele două mari puteri nucleare ale lumii.

În prima sa conferinţă de presă din acest an pentru a face bilanţul anului 2022 şi a stabili obiectivele pentru anul în curs, Lavrov a mai spus că fostul Preşedinte american Barack Obama este vinovat pentru începutul unei dispute diplomatice, după ce a expulzat 35 de diplomaţi ruşi, în urma unor informaţii privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016.

Potrivit lui Lavrov, Washingtonul încearcă în prezent să mobilizeze Europa pentru a rezolva „problema rusă”. ”Americanii au creat o coaliţie formată practic din toate ţările europene, care fac parte din NATO şi din Uniunea Europeană, şi prin intermediul Ucrainei duc un război împotriva ţării noastre cu acelaşi scop – soluţionarea definitivă a problemei ruseşti”, a spus el.