Lagarde estimează că inflaţia de bază în zona euro va rămîne la un nivel ridicat pe termen scurt

Inflaţia de bază în zona euro va rămîne la un nivel ridicat pe termen scurt, astfel că o majorare a dobînzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în luna aceasta este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, pentru grupul media spaniol Vocento, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începînd din luna Iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea Consiliului guvernatorilor din 16 Martie. Recent însă investitorii au speculat că ar putea fi decisă o majorare chiar mai mare a costului creditului, avînd în vedere datele oficiale privind inflaţia în zona euro.

Lagarde a spus că vehiculata majorare este acum „foarte, foarte posibilă” şi în acelaşi timp a avertizat că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămîne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, ar putea rămîne la un nivel inconfortabil de ridicat, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum va scădea în lunile următoare.

„Pe termen scurt, inflaţia de bază va fi una ridicată” a declarat Christine Lagarde pentru Grupo Vocento.

Mai mulţi oficiali au avertizat, recent, că majorările de dobîndă ale BCE vor trebui să continue pînă cînd inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

Potrivit datelor Eurostat, inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, iar această majorare va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

„Trebuie să continuăm să luăm orice măsură este necesară pentru a readuce inflaţia la 2% și vom face asta”, a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decît se temeau unii analişti iar Produsul Intern Brut ar trebui să accelereze comparativ cu un nivel apropiat de stagnare în ultimul trimestru al anului trecut.