La nivel mondial, aproape unul din cinci copii nu merge la scoala din cauza pandemiei

Numărul copiilor care nu mai acces la şcoală înregistrează o nouă creştere la nivel mondial, a informat, Marţi, UNICEF, avertizînd că închiderea şcolilor este răspunsul greşit la pandemia de coronavirus, transmite dpa, potrivit agerpres. La nivel mondial, aproape unul din cinci copii de vîrstă şcolară, adică 320 milioane, nu a putut merge la şcoală la începutul acestei luni. Aceasta înseamnă o creştere cu aproape 90 de milioane începînd din Noiembrie, arată UNICEF, citînd date strînse de UNESCO.

UNICEF a avertizat că închiderea şcolilor poate dăuna învăţării, bunăstării psihice şi fizice şi siguranţei copiilor, care îşi pierd sistemele de sprijin şi hrana pe care o primeau la şcoală.

Agenţia ONU atrage atenţia că prea multe şcoli se închid fără a fi necesar, în contextul în care există puţine dovezi că acestea contribuie la ratele ridicate de transmitere a coronavirusului.

UNICEF îndeamnă Guvernele să evite închiderea şcolilor la nivel naţional şi, în schimb, să dea prioritate redeschiderii acestora, făcîndu-le cît mai sigure posibil.

”În pofida a tot ceea ce am aflat despre COVID-19, rolul şcolilor în transmiterea comunitară şi măsurile pe care le putem lua pentru a-i ţine pe copii în siguranţă la şcoală, ne îndreptăm în direcţia greşită şi o facem foarte rapid”, a avertizat directorul departamentului pentru educaţie din cadrul UNICEF, Robert Jenkins, într-un comunicat de presă. ”Asistăm la o tendinţă alarmantă prin care Guvernele închid încă o dată şcolile ca prim recurs în loc de a o face în ultimă instanţă”, a adăugat el.

Planurile de redeschidere a şcolilor trebuie să includă acces extins la învăţămînt la distanţă, mai ales pentru grupurile marginalizate, mai subliniază UNICEF.