La mai mult de 30 de ani de la asasinarea premierului Olof Palme, autoritatile suedeze anunta finalizarea anchetei

La mai mult de 30 de ani de la asasinarea premierului suedez Olof Palme, ancheta, aflată în impas în ciuda nenumăratelor piste explorate din 1986, este pe punctul de a fi încheiată, au anunţat Miercuri autorităţile suedeze, scrie agerpres. Pînă la sfîrşitul lunii Iunie, Parchetul „fie va deschide urmăriri penale, fie va închide ancheta”, a precizat pentru AFP Krister Petersson, procurorul însărcinat cu acest caz.

Lider social-democrat carismatic, Olof Palme a fost împuşcat cu sînge rece pe un trotuar îngheţat din centrul Stockholm-ului la 28 Februarie 1986, la vîrsta de 59 de ani, cînd se întorcea pe jos de la cinema împreună cu soţia sa, fără gărzi de corp. Autorul atacului a reuşit să fugă, luînd cu el arma crimei, care nu a mai fost găsită niciodată.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea lui Olof Palme, actualul premier, Stefan Lofven, a spus că este vorba de o „rană deschisă”. Cazul a rămas pînă în prezent neelucidat.

Mii de persoane au fost audiate, alte zeci au revendicat atacul, iar dosarul ocupă 250 de metri de rafturi. Potrivit lui Krister Petersson, însărcinat cu acest dosar din 2017, decesul principalului suspect ar putea fi motivul central al deciziei de abandonare a anchetei deoarece, conform legilor suedeze, o persoană decedată nu mai poate fi inculpată.

Principalul suspect, Christer Pettersson, identificat de soţia lui Olof Palme, a fost declarat vinovat în Iulie 1989, însă a fost achitat în apel cîteva luni mai tîrziu, din lipsă de probe. Mărturia sa a fost de asemenea fragilizată de condiţiile, marcate de nereguli, în care ea a fost obţinută.

Însă suspectul, un alcoolic toxicoman care a mai fost condamnat pentru crimă şi care s-a lăudat un timp cu acest asasinat, după care a retractat, a murit subit în 2004, ducînd secretul cu el în mormînt.