LA CIMISLIA A FOST DESCHIS CEL DE-AL 9-LEA INCUBATOR DE AFACERI DIN R. MOLDOVA
Consolidarea infrastructurii de suport în afaceri reprezintă una dintre priorităţile Programului de activitate al Guvernului şi ale Strategiei de dezvoltare a sectorului respectiv pînă în anul 2020. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul Stéphane Bridé, ministru al Economiei, la inaugurarea Incubatorului de Afaceri din raionul Cimişlia, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.
În opinia lui Stéphane Bridé, crearea sub egida Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a reţelei naţionale a incubatoarelor de afaceri şi integrarea acesteia în reţeaua europeană demonstrează în mod practic că decizia Guvernului de a construi, în cooperare cu partenerii din Uniunea Europeană şi autorităţile publice locale, incubatoare de afaceri, este una corectă şi eficientă din punct de vedere economic.
Prezent la eveniment, Wicher Slaghter, reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova, a specificat că în ţările Uniunii Europene cele circa 900 de incubatoare existente creează anual aproximativ 400 de mii de locuri noi de muncă, contribuie la dezvoltarea economică regională, a localităţilor şi oraşelor. "Uniunea Europeană va fi şi în continuare alături de autorităţile Moldovei în eforturile lor de a dezvolta mediul de afaceri în localităţile rurale, de a crea noi locuri de muncă pentru populaţia din toate regiunile ţării", a afirmat oficialul european.
Pînă în prezent în Republica Moldova au fost deschise 9 incubatoare de afaceri - Ştefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadîr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sîngerei, Soroca şi Cimişlia. Pentru construcţia şi dezvoltarea reţelei incubatoarelor de afaceri, în anii 2011- 2014, în bugetele de stat au fost preconizate 54,6 mln de lei, iar pentru anul 2015 sînt prevăzute 15 mln de lei.