LA CHISINAU A INCEPUT SEDINTA COMUNA A GUVERNELOR DIN ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA

La Chişinău a început şedința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. În cadrul acesteia urmează a fi semnat Acordul nerambursabil de o sută de milioane de euro, reducerea tarifelor de roaming, semnarea Memorandumului comun în domeniul energiei cu privire la asigurarea securității energetice a celor două state, construirea podului rutier de frontieră peste rîul Prut, precum și Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerele Justiției din Republica Moldova şi România.

„Îmi doresc să transformăm fundamentul relațiilor noastre. Mă bucur că, după zece ani, am reușit să ne reunim. Astăzi vor fi semnate mai multe documente bilaterale, or, România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri. Am promis că vom construi noi poduri și ne ținem de cuvînt. Cea mai bună veste este că vom semna un acord bilateral, de ajutor nerambursabil de 100 milioane de milioane de euro, precum şi cea de reducere a tarifelor de roaming, ceea ce este o premieră pentru ţara noastră cu un stat din Uniunea Europeană”, a declarat Natalia Gavrilița.

De asemenea, şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău a menţionat că „drumul nostru spre UE trece prin România. Dincolo de crize vom vorbi despre agenda europeană a UE, despre implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, semnarea viitorului proiect de Acord de Asociere pentru următorii şapte ani. Avem o agendă foarte intensă. Mulțumim României pentru ajutorul acordat”, a relevat Natalia Gavrilița.

La rîndul său, premierul din România, Nicolae Ciucă, a subliniat că această şedinţă, care are loc pentru prima dată la Chișinău, „este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită”. „Am convingerea că aceasta se va concretiza în realități și fapte, prin semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor”.

„Vedem la Chișinău cea mai mare deschidere către România. În 2020, într-un an de criză, România a oferit asistență Republicii Moldova de peste 46 milioane de euro. Au fost realizate progrese în sectoare de mediu, ape și păduri, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură. Acordurile privind oferirea 100 de milioane de euro, protocoale în domeniul învățămîntului militar, a justiției, memorandumurilor în domeniul educației, securității energetice și inovației, vor consolida relaţiile noastre de colaborare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Este a cincea şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Prima şedinţă comună s-a desfăşurat la 3 martie 2012, la Iaşi.

La 22 septembrie 2015, a avut loc, la Neptun, a doua şedinţă comună de guvern dintre cele două state. La 23 martie 2017, a avut loc, la Piatra Neamţ, cea de-a treia şedinţă și pe 22 noiembrie 2018, la Bucureşti, s-a desfășurat cea de-a patra şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

Sursa: Moldpres