LA ANIVERSARE. MIHAI CIOBANU – 70 DE ANI
Un aristocrat al medicinii şi al managementului medical ultramodern
Mihai Ciobanu, doctor în medicină, conferenţiar universitar, director SCM „Sfîntul Arhanghel Mihail” din anul 2001, a reuşit, pînă în clipa de faţă, să scrie istoria modernă nu doar a spitalului pe care îl conduce, ci şi a medicinii naţionale. În tot acest context, dincolo de calităţile sale didactice şi umane, Mihai Ciobanu s-a afirmat ca un lider naţional, ca un deschizător de drumuri în promovarea şi afirmare celui mai performant management în domeniu. A transformat instituţia pe care o conduce în cel mai modern, profesionist şi performant locaş medical din ţară, iar priceperea cu care a ştiut să-şi selecteze cu exigenţă cele mai calificate şi expertizate cadre medicale din subordine certifică excelenţa Spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail”. Fără să exagerăm în nici un fel, luînd în consideraţie tot ceea ce a făcut doar pînă acum, însuşi numele Mihai Ciobanu este demn să devină unul adiţional la denumirea acestui spital.
Considerăm că este deja de prisos să reamintim toate meritele domniei sale pe care le invocăm la fiecare ceas aniversar, fiind suficient să ne referim doar la cele din urmă, de anul acesta încă neîncheiat. Ca semn de preţuire, confirmare şi recunoaştere a străduinţelor sale, anul acesta, pe data de 27 Iulie, ÎPS Mitropolitul Vladimir i-a decernat lui Mihai Ciobanu Medalia ”Ștefan cel Mare şi Sfînt”, „pentru consolidarea eforturilor şi munca jertfelnică depusă spre înălţarea bisericii în construcţie cu hramul Sf. Arhanghel Mihail, pe teritoriul SCM „Sfîntul Arhanghel Mihail” din Capitală”. În acest context, reamintim că domnia sa este Eminent al Ocrotirii Sănătăţii, deţinător al prestigioasei medalii de aur „Nikolai Pirogov”, al Ordinului Gloria Muncii şi al Ordinului de Onoare.
Observăm, aşadar, că Mihai Ciobanu, dincolo de grija pe care o are faţă de tratarea pacienţilor în cele mai moderne şi eficiente condiţii de către cei mai avizaţi medici, a depus şi depune eforturi excepţionale pentru tratarea spirituală a pacienţilor, pentru ca aceştia să aibă unde să se reculeagă, să se roage pe chiar teritoriul spitalului. Dincolo de dăruirea sa fără de margini, Mihai Ciobanu a fost este şi un perfecţionist continuu. Încă pe cînd era vice-ministru al Sănătăţii, a participat la cursuri de reciclare la Sorbona, Paris, Universitatea Washington din SUA, în Canada, România. Astfel, după fiecare revenire la Chişinău, cînd încă medicina naţională se confrunta cu mari probleme, Mihai Ciobanu a transpus în practică noi viziuni avansate din Occident. În plus, a stabilit şi legături strînse, profesionale cu opt spitale din lume care au acelaşi nume, „Sfîntul Arhanghel Mihail”, din Canada, SUA şi Germania, colaborînd fructuos şi cu Clinica de Chirurgie a Spitalului Fundeni din Bucureşti.
Ca să înţelegem mai bine resorturile dăruirii sale totale, ne întoarcem în timp, la cîteva confesiuni făcute, într-un interviu acordat revistei Săptămîna, în anul 2011, în care spunea: „În familia mea, era altoit un adevărat cult, un mare respect pentru medic. Mai ales că şi bunicii au fost cam bolnavi, şi mama mea toată viaţa a suferit în urma unei maladii incurabile, stingîndu-se prematur. La noi se vorbea despre medic cu evlavie, ca despre preot. Pe vremuri, oamenii mergeau la spital ca la biserică, cu sufletul purificat, îmbrăcaţi în cele mai bune şi scumpe haine. Prin anii ’50, bunica a fost operată la spitalul din Bălţi de cancer mamar. Pe atunci, la Bălţi activau vestiţii medici cu şcoală românească, care au predat la vestita Şcoală de Medicină din acest oraş din Nord. Prin anii ’60, s-a deschis un spital pe malul Prutului, de vreo 50 de paturi, în fosta clădire a pichetului de grăniceri, în pădure. Mama, fiind bolnavă, a fost un timp internată aici. Pe atunci, acolo activa doctorul Conţu (un fiu al său este un vestit cosmetolog la Chişinău). O vizitam în fiecare zi pe mama, urmăream cu mult interes comportamentul medicului, discuţiile cu tata, sfaturile, felul lui de a fi. În ochii mei acest doctor era Dumnezeu, de el depindea viaţa mamei mele. …Astfel, am ajuns la Institutul de Medicină din Chişinău.”
Ca să ne referim la doar o parte din realizările sale din anul acesta, este suficient să amintim: Secţia de chirurgie aseptică a spitalului a fost complet renovată; au fost reparate şi renovate toate saloanele, sălile de manipulaţii, holul secţiei şi încăperile auxiliare; medicii şi asistentele medicale dispun acum de cabinete noi, dotate cu mobilier şi calculatoare; pe parcursul a 9 luni, la acest spital s-au înregistrat 10.059 de pacienţi, dintre care 8.485 au fost internaţi; în aceiaşi perioada au fost externaţi 8.378 pacienţi; în staţionar au fost efectuate 2.450 de operaţii, activitatea chirurgicala constituind 76.5 %; durata medie de tratament constituie 8.0 zile, iar durata medie de utilizare a patului este de 221.2 zile.
Dincolo de toate aceste realizări, care i-au transformat pe Mihai Ciobanu, cadrele medicale din subordinea sa şi spitalul, în general, în adevăraţi aristocraţi ai medicinii moderne naţionale, OMUL din el se mai bucură de tihna binefăcătoare al altui univers, cel familial, care este cea de-a doua sa viaţă. O amintim aici pe soţia sa Claudia, un apreciat medic internist la AMT „Centru”, şi cei doi copii – Carolina Ciubara şi Sergiu Ciobanu. Fiica, Carolina, este medic primar neurolog la Spitalul de Neurologie şi Neurochirurgie din Iaşi, este căsătorită cu Lilian Ciubara, medic chirurg la Iaşi, care i-au dăruit un nepot, Mihai Angelo, mîndria părinţior şi a bunicilor, şi care este student la Iaşi, la două facultăţi – Ştiinţe Juridice şi Relaţii Economice Internaţionale. Fiul, Sergiu Ciobanu, doctor în ştiinţe economice, fost vice-ministru al Economiei şi Comerţului, este director la ANRE.
Mihai Ciobanu este un om împlinit în absolut toate dimensiunile, a atins culmi la care mulţi nici nu visează, iar acum, ajuns la vîrsta deplinei maturităţi şi aflat într-o formă vitală specifică celor care au jumătate din vîrsta sa, ştie că mai are multe de făcut, că nu şi-a spus ultimul cuvînt, motiv pentru care, permanent, este în căutare şi rezolvă noi şi noi oportunităţi întru perfecţionarea şi păstrarea spitalului pe care îl păstoreşte la nivelul celor mai prestigioase unităţi sanitare din Occident.
Pe data de 24 Noiembrie, Mihai Ciobanu împlineşte viguroasa vîrstă de 70 de ani. La ceas aniversar, îi urăm tradiţionalul „La Mulţi Ani”, aceeaşi putere de muncă şi ingeniozitate, pentru că vom mai avea nevoie de spiritul său revoluţionar şi eficient mulţi ani înainte! Spre binele instituţiei noastre, al pacienţilor şi al medicinii naţionale!
Colectivul Spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail”