Kremlinul le interzice rușilor orice manifestaţii neautorizate după moartea lui Navalnîi

Autorităţile de la Moscova i-au avertizat, Vineri, pe locuitorii capitalei ruse împotriva oricăror demonstraţii "neautorizate" după anunțul morții principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce Kremlinul a numit "absolut inacceptabile" acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei, relatează AFP.

"Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constituie o infracţiune administrativă", a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunînd că "avertizează împotriva oricărei încălcări a legii".

În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din ţară, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la monumentele victimelor represiunii politice din URSS, în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi.

Pe podul Bolşoi Moskvoreţki, la cîţiva paşi de Kremlin, la Moscova, oamenii au depus flori chiar în locul în care politicianul de opoziţie Boris Nemţov a fost ucis în 2015. Un portret al celor doi bărbaţi zîmbitori a împodobit coroanele de flori.

Mai departe, în centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri pe Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunii politice situat chiar lîngă Lubianka, sediul notoriu al KGB-ului sovietic şi apoi al FSB-ului rus.

"Dragi cetăţeni, vă rugăm să vă dispersaţi", a strigat un ofiţer de Poliţie într-un megafon, potrivit unui video distribuit pe reţelele de socializare.

Cel puţin un tînăr a fost arestat de Poliţie, după ce a afişat o pancartă pe care scria "Ucigaşi", conform unor înregistrări video.

În oraşul Kazan, conform altor înregistrări video distribuite pe reţelele sociale, aproximativ 20 de persoane s-au adunat şi au depus flori, pe ninsoare şi pe întuneric, în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi.

La Novosibirsk, în Siberia, forţele de securitate au închis complet perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.

În paralel, Kremlinul a transmis, Vineri, că acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei după moartea a lui Navalnîi sunt "absolut inacceptabile", precizînd, în acelaşi timp, că nu cunoaşte deocamdată cauza morţii. Liderii occidentali au reacţionat virulent după anunţul privind moartea lui Navalnîi şi îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin.

"Nu există informaţii cu privire la cauza morţii şi totuşi astfel de declaraţii se succed. (...) Considerăm că astfel de declaraţii sunt absolut inacceptabile", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al lui Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Activistul, în vîrstă de 47 de ani, a decedat Vineri, într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru "extremism", în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.
Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat un spital local.
Navalnîi participase Joi, prin legătură video, la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, a relatat agenţia RIA Novosti. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrînit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.

Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerîndu-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi, despre care Kremlinul spune că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească, în August 2020, cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în Ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.

Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.

Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive împotriva preşedintelui Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna Martie, scrutin la care liderul de la Kremlin nu are emoţii.