Justitia ucraineana a identificat peste 8.000 de presupuse crime de razboi

Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat Joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP, potrivit agerpres

„Avem acum peste 8.000 de cazuri”, a indicat ea, într-un interviu acordat canalului german Deutsche Welle.

„Este vorba, de fapt, despre 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.

Aceste presupuse crime cuprind „ucideri de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi şi crime sexuale semnalate în teritoriile ocupate ale Ucrainei”, potrivit magistratei. Procurorii anchetează, de asemenea, cazuri de „utilizare de arme interzise”, a adăugat ea.

Ambasadoarea americană responsabilă de Justiţia Penală Internaţională, Beth Van Schaack, a acuzat Miercuri, la ONU, armata rusă de comiterea de crime de război în regiunea Donbas, în Estul Ucrainei.

„Dispunem în prezent de informaţii credibile potrivit cărora o unitate militară rusă, care operează în împrejurimile Doneţkului, a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să-i plaseze în detenţie. Dacă aceasta se confirmă, ar fi o încălcare a principiilor de bază ale legilor războiului”, a spus ea.

Potrivit procurorului general ucrainean, investigaţiile în ţară asupra acestui tip de cazuri sunt efectuate de „peste 8.000” de persoane pe teren.

„Noi am creat o echipă de anchetă comună pe platforma Eurojust (Agenţia de Cooperare Judiciară Europeană). Alte 14 state au deschis propriile lor dosare penale privind agresiunea comisă de Federaţia Rusă”, a subliniat procuroarea.

Anchetatorii nu pot în schimb să se deplaseze în mai multe zone din Estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk.

„Nu avem acces în aceste teritorii, dar ne putem face treaba”, a asigurat ea. „Putem interoga persoanele care au fost evacuate din aceste teritorii”, a explicat procurorul general ucrainean.

Anchetatorii utilizează, de asemenea, „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a conchis Venediktova.

Zece soldaţi ruşi au fost astfel inculpaţi, Joi, pentru presupuse crime de război comise la Bucea. Ei vor fi căutaţi, au anunţat serviciile procurorului general al Ucrainei pe contul lor de Telegram.

Ucrainenii au acuzat trupele ruse de crime de război în acest oraş de lîngă Kiev, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit despre „înscenări” ale autorităţilor ucrainene.