Justiția americană l-a condamnat la 45 de ani de închisoare pe cel mai feroce mafiot al drogurilor din Columbia de la Escobar pînă în prezent

O instanţă districtuală din New York l-a condamnat Marţi la 45 de ani de închisoare pe traficantul columbian de droguri Dairo Antonio Usuga David, cunoscut ca Otoniel, informează Reuters.

Procurorii americani l-au caracterizat pe Otoniel, în vîrstă de 51 de ani, şef al cartelului Clan del Golfo, drept cel mai violent baron al drogurilor din Columbia de la Pablo Escobar pînă în prezent. Ei au susţinut că acuzatul a condus timp de aproape două decenii o organizaţie „teroristă şi paramilitară” şi a refuzat să depună armele în cadrul unei oferte făcute de Guvernul de la Bogota pentru continuarea procesului de pace din Columbia.

”Otoniel a ordonat uciderea, răpirea şi torturarea unor rivali şi a unor persoane despre care credea că cooperează cu oamenii legii, iar dorinţa lui de control şi răzbunare pur şi simplu nu pot fi subestimate”.

Avocaţii apărării au cerut o condamnare la maximum 25 de ani de închisoare. Ei au argumentat că clientul lor a crescut în sărăcie şi a fost obligat să lupte de cînd era copil în conflictul de peste cinci decenii din Columbia între rebelii de stînga, grupările paramilitare de dreapta, cartelurile de infractori şi forţele guvernamentale. Sentinţa minimă, conform legii, era de 20 de ani, notează Reuters, citată de Agerpres. Clan del Golfo (Clanul din Golf) dispune de peste 1.000 de luptători înarmaţi, majoritatea proveniţi din rîndul paramilitarilor de dreapta.

Otoniel a ajuns şeful lor după ce o vreme a fost membru al gherilei de stînga, iar ulterior paramilitar. Traficantul a fost arestat de Armata columbiană în apropiere de frontiera cu Panama, în Octombrie 2021. Columbia l-a extrădat în Statele Unite în Mai 2022, cu condiţia să nu fie condamnat la închisoare pe viaţă. Otoniel şi-a recunoscut vinovăţia în Ianuarie anul acesta.