JUNCKER: TOATA LUMEA VREA REFORMAREA UE, FARA INSA A FACE PROPUNERI CONCRETE
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nemulţumire, vineri, că există numeroase voci care solicită reforme însă fără a face propuneri concrete după ieşirea Marii Britanii din UE, subliniind că deja sînt aplicate modificări, dar că aspectele pozitive nu se vor schimba.
"Trebuie să explicăm agenda reformistă care este deja în curs", a declarat Juncker în cursul unei conferinţe de presă organizate în Slovacia, care a preluat vineri Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
"Combatem birocraţia... Modernizăm economia europeană - uniunea digitală, uniunea energetică, continuarea integrării în domeniul pieţei interne, uniunea pieţelor de capital, uniunea bancară", a adăugat Juncker, citat de site-ul agenţiei Reuters.
"Toată lumea spune «Vrem mai multe reforme». Nimeni nu spune de ce fel de reforme avem nevoie în plus faţă de cele care sînt în curs, inclusiv măsurile aplicate în domeniul dimensiunii sociale a pieţei comunitare", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
"Nu spun că nu trebuie să se schimbe nimic. Dar lucrurile care merg în direcţii bune nu se vor schimba", a insistat Juncker.
După decizia cetăţenilor britanici de ieşire din Uniunea Europeană, numeroase voci, inclusiv ale unor ţări central şi est-europene, au cerut reforme în sistemul comunitar, fără însă a face propuneri concrete.
Slovacia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE
Preşedenţia slovacă a Consiliului UE, care a început vineri, 1 iulie, va avea de înfruntat două probleme majore care afectează coeziunea Blocului comunitar, anume criza refugiaţilor şi ieşirea Marii Britanii din Uniune, notează Deutsche Welle.
Premierul slovac Robert Fico, care timp de şase luni va deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri ai UE, a anunţat că intenţionează să joace rolul unui mediator neutru şi onest în cadrul unei Uniuni Europene în criză.
Totuşi, diplomaţii germani nu au încredere că premierul slovac va contribui prea mult la reformarea politicilor UE privind azilanţii ori la sistemul de distribuire a refugiaţilor în statele membre.
Pe lîngă chestiunea refugiaţilor, Slovacia se va confrunta şi cu efectele referendumului din Marea Britanie.
În septembrie, preşedenţia slovacă va găzdui un summit special al statelor UE, cu excepţia Marii Britanii, în cadrul căruia se va discuta viitorul Blocului comunitar.
Sursa: Mediafax