JUMATATE DIN GOSPODARII SE INCADREAZA IN CEA MAI INALTA CATEGORIE DE VULNERABILITATE ENERGETICA
Mai mult de jumătate din gospodăriile Republicii Moldova vor primi cea mai mare valoare a compensației, întrucît vor fi încadrate în categoria cu cea mai mare vulnerabilitate energetică. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, potrivit căruia doar 20 de mii de familii din țară s-ar încadra în categoria de non-vulnerabilitate, adică nu vor beneficia de compensații din partea statului pentru energie, notează IPN.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că prima compensație din partea statului va fi oferită în luna decembrie pentru gazele naturale și agentul termic consumat în noiembrie. Cetățenii sînt îndemnați să completeze formularul vulnerabilității energetice, iar cei care n-o vor face vor fi automat încadrați în categoria de vulnerabilitate medie.
„Dacă analizăm datele Biroului Național de Statistică atunci mai mult de jumătate dintre gospodării ar ajunge în categorie cu cea mai înaltă vulnerabilitate energetică. Avem patru categorii de vulnerabilitate și o categorie de non-vulnerabilitate. Toate cele patru categorii vor primi compensații, numai că în mod diferit. Categoria de vulnerabilitate va fi stabilită în funcție de ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei. În calcul se va lua nu doar venitul, ci și componența familiei. Persoanele care nu vor completa acest formular vor fi în mod automat plasați într-o categorie de vulnerabilitate, pornind de la datele statistice”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
Marcel Spatari admite că vor exista cetățeni care vor încerca să abuzeze de acest mecanism, introducînd date eronate în formular. Totuși, orice eventuale abateri vor putea fi monitorizate de către Inspecția Socială.
„Niciun furnizor nu știe profilul consumatorului. Statul știe cîte ceva despre majoritatea cetățenilor. Știe care sînt pensiile, salariile. Sistemul informațional este conectat la toate celelalte baze de date ale statului și verifică declarațiile cetățenilor. Dacă există o diferență foarte mare, sistemul ne alertează. Inspecția Socială poate fi alertată de sistem și poate verifica. Orice sistem de asistență socială poate estima și indirect bunăstarea socială a unei gospodării. Gospodăriile care au cinci sau mai multe imobile de locuit sau imobile care valorează mai mult de patru milioane de lei, sînt automat incluse în categoria de non-vulnerabilitate. Aici e vorba de 20 de mii de gospodării”, a mai spus ministrul.
Marcel Spatari a menționat că prin intermediul platformei online compensații.gov.md familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o hotărîre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care va fi acordată direct în facturile pentru energie. Platforma compensatii.gov.md a fost elaborată cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova.
Sursa: IPN