JONGLEAZA CU BANII NOSTRI DE PARCA AR FI AI LOR

Întrebări esențiale. Țara te vrea prost? Da!

Luni, 25 Octombrie, fiind invitată în studioul Pro Tv Chișinău, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, fiind întrebată despre prețul plătit companiei poloneze pentru achiziționarea gazelor, dar și despre cel aflat în negocieri cu Gazprom, a dat un răspuns absolut uluitor – a spus că aceste prețuri sunt secrete, de Stat!

Rețineți că șefa Guvernului, președinta Țării și numeroși fruntași ai PAS din Guvern și Parlament au instrucții universitare sau postuniversitare în State democrate din Occident! Afirmația făcută de către șefa Guvernului demonstrează clar că acești oameni și-au asimilat cunoștințe doar unilaterale, stricte, în doar domeniul pentru care și-au luat diplomele, fără să fi înțeles, receptat absolut nimic din practica politică și civică democratică din aceste Țări. Voi explica!

În cazul pomenit mai sus, e vorba despre doi subiecți – Statul Republica Moldova și o companie poloneză care nu este o componentă subordonată politic Statului polonez, adică nu este o instituție bugetarăcum este Statul Republica Moldova cu toate instituțiile salecare există datorită impozitelor plătite de către absolut toți cetățenii Țării. În aceeași relație s-au aflat și negocierile cu Gazprom! Dacă între două companii nebugetare poate fi admis secretul unor negocieri, nu același lucru este permis și unui Stat care ființează pe seama impozitelor și taxelor cetățenilor. Ținînd seamă de specializările din Occidentul democrat ale celor din PAS, m-aș fi așteptat ca ei să fi remarcat care este acolo relația dintre cetățean și Stat.

Personal, inițial cu o uimire de ignorant, am constatat, în Europa, SUA și prin alte părți, respectul de-a dreptul evlavios al cetățenilor față de cheltuielile banului public. Această normalitate se explică prin aceia că Statul se subordonează efectiv nevoilor și solicitărilor cetățenilor. Acolo, Președinții, guvernanții, parlamentarii și absolut toți șefii și angajații bugetari nu se suprapun, în virtuți ierarhice, cu superioritate arogantă cetățeanului de rînd, plătitorului de impozite și taxe. Tot acolo, absolut oricare cetățean interesat are acces liber la informații despre cum sunt cheltuiți banii bugetari de către Președinție, Parlament, Guvern, Armată, servicii secrete, Primării etc., etc.

În Statul Republica Moldova, însă, orice guvernant efemer decide, de capul lui, să cheltuiască banul public în tranzacții clasificate ca fiind secret de Stat. Asta înseamnă abuz de Putere, abuz în serviciu, subminarea economiei naționale și conducere de tip dictatorial. În situația arătată la început, Statul Republica Moldova este obligat să-și informeze cetățenii și să se consulte cu ei, să obțină aprobarea lor pentru banii pe care intenționează să-i cheltuiască în diferite tranzacții, mai ales în cele cu companii străine care nu sunt bugetare. Asta pentru că banii nu sunt ai politicianului care guvernează Țara, ci ai Țării, implicit ai tuturor cetățenilor.

Politicianul-negociator trebuie să fie obligat să-l întrebe pe plătitorul de taxe și impozite cam care ar fi suma maximă cu care ar fi de acord să o ofere într-o astfel de tranzacție.

În Statul Republica Moldova, însă, guvernanții jonglează cu banii noștri de parcă ar fi ai lor. Nu-i așa că Țara te vrea prost, frate moldovean? Noi, oamenii normali, dorim ca cei mai mulți din banii noștri să fie repartizați, cu prioritate, în Educație, în Sănătate, în cercetare, în Cultură, în ordine publică civică și instituțională și în reformarea Statului de Drept, iar abia în ultimul rînd să fie repartizați salarizării simbolice a Președinției, Parlamentului, Guvernului, Ministerelor, Agențiilor-căpușă, Primăriilor, Consiliilor Locale și altor cîteva.

Reforma reală a Statului de Drept constă, la fel ca și în rîndul multor democrații occidentale extrem de bogate, în eradicarea birocrației bine plătite, eliminarea totală a multiplelor privilegii sfidătoare și transformarea funcțiilor înalte în Stat în unele plătite simbolic, la nivelul mediu de salarizare. Politicianul moldovean, însă, în contradicție cu normele democrate din Țările în care a și studiat, vrea să devină președinte de Țară, premier, șef de Parlament, ministru, deputat, primar, șef de agenție etc. doar pentru un salariu extrem de mare în comparație cu salariul celor care l-au votat, pentru privilegii nesăbuite, pentru influență politică și civică și trafic de influență, dar, mai ales, pentru a pătrunde într-o castă socială care-i permite să se uite cu dispreț la cei de rînd, la cei care-i plătesc toate acestea, inclusiv concediile, asistență medicală privilegiată și ”pensie cumulată” cu mult mai mare decît a omologului său din, de exemplu, Suedia, Danemarca etc., etc.

Închei prin a vă reaminti că în extrem de săracul Stat Republica Moldova există salarii bugetare de zeci de mii de lei și de peste o sută de mii de lei lunar. La fel și pensii! De ce ”oamenii buni” nu sunt oameni buni cu banii noștri și nu desființează aceste salarii și pensii? De ce să nu fie salarizați și ei așa cum suntem și noi, ăștia din categoria medie? Aici unde-i reforma? A naibii de continuitate la Putere!

Mihai CONȚIU

P.S. Sîmbătă, 30 Octombrie, s-a comunicat că Republica Moldova va plăti pentru gaz aproximativ 450 de dolari pentru mia de m3, în luna Noiembrie. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit acestuia, ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului gazelor la burse. „În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decît cel de piață și un preț mai mic decît am plătit în octombrie”, a precizat Spînu.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40