Joi, dupa-amiaza, Benjamin Netanyahu a depus juramintul ca prim-ministru al Israelului

Benjamin Netanyahu a depus, Joi, după-amiază, jurămîntul ca prim-ministru al Israelului, după ce Guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres

Netanyahu a depus jurămîntul la cîteva minute după votul Knessetului în favoarea noului său Guvern, format din Likud (dreapta), două formaţiuni ultraortodoxe şi trei de extremă dreapta. Guvernul său a fost aprobat cu 63 de voturi din 120.

Într-un discurs primit cu dezaprobări de opoziţie, Netanyahu a prezentat principalele priorităţi ale Guvernului său în următorii patru ani, angajîndu-se că va face totul „pentru ca Iranul să nu ne distrugă cu bomba nucleară”.

Politicianul în vîrstă de 73 de ani, care revine la cîrma celui de-al şaselea Guvern din carieră, după o pauză de un an şi jumătate, a mai spus că va face eforturi pentru apropierea de mai multe state arabe.

Misiunea Guvernului va fi ”să asigure superioritatea militară a Israelului în regiune”, ”extinzînd, în acelaşi timp, cercul păcii” cu ţările arabe, a declarat Netanyahu.

Opozanţii i-au reproşat că a dat dovadă de slăbiciune şi că a făcut înţelegeri costisitoare pentru a-şi asigura noi parteneri după ce partidele centriste l-au boicotat din cauza problemelor sale legale.

Inculpat pentru corupţie în mai multe dosare, liderul Likud a fost înlăturat de la putere în Iunie 2021 de o coaliţie heteroclită.

Coaliţia sa include formaţiunile „Sionismul Religios” al lui Bezalel Smotrich şi „Forţa evreiască” a lui Itamar Ben Gvir, cunoscut pentru afirmaţiile sale antipalestiniene şi poziţiile favorabile anexării unei părţi a Cisiordaniei, şi „Noam” al lui Avi Maoz, care este anti-LGBTQ pe faţă.

În pofida prezenţei acestui partid în Guvern, deputaţii l-au ales pe Amir Ohana preşedinte al Parlamentului, o premieră pentru un deputat homosexual declarat în această ţară.

Sute de persoane, dintre care unii arborau drapele în culorile curcubeului iar alţii exprimau simpatii palestiniene, au manifestat Joi în faţa Parlamentului împotriva noului Guvern.

”Este vorba despre Guvernul cel mai lamentabil, cel mai rasist, cel mai prost pe care ni l-am fi putut imagina”, a declarat Niv, un manifestant de la faţa locului.

Amir Sasson, un comerciant de 51 de ani care locuieşte în centrul Israelului, susţine că ”trebuie să-i dăm o şansă noului Guvern”. ”Este sigur că există teme foarte importante, în special în domeniul securităţii interne a Israelului, care trebuie ameliorate cît mai curînd posibil”, a declarat el.