John Kerry a avertizat că Trump la Casa Albă ar submina iremediabil inovaţiile şi investiţiile în tehnologiile curate

John Kerry, fostul emisar american pentru climă, a avertizat, Joi, că necesitatea de a accelera desfăşurarea la scară largă a unor tehnologii capabile să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ar fi "iremediabil subminată" în cazul realegerii lui Donald Trump, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit lui John Kerry, o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă nu ar pune capăt investiţiilor şi inovaţiilor în tehnologiile curate, însă le-ar putea frîna într-un moment decisiv, cînd reduceri masive şi rapide de emisii sunt necesare în lupta împotriva încălzirii climatice.

"Cuvîntul de ordine este accelerarea acestor pieţe. Aceasta este cheia", a declarat John Kerry, în timpul unui summit tehnologic organizat la Londra de Bill Gates, co-fondatorul Microsoft.

Această "urgenţă şi necesitate de a acţiona mai rapid la scară mare (...) ar fi iremediabil subminată de prezenţa preşedintelui Trump", a adăugat el.

Consecinţele incapacităţii umanităţii de a limita suficient creşterea temperaturilor se manifestă în fiecare zi prin catastrofe în întreaga lume, a subliniat John Kerry.

"Trebuie să ne amintim de ceea ce ar trebui să ne anime (...), aceasta este o problemă de viaţă sau de moarte, literalmente", a spus el.

După ce, în Martie, şi-a încheiat mandatul de emisar american pentru climă, Kerry se consacră încurajării investiţiilor în energiile curate şi în alte soluţii pentru decarbonizarea economiei.

Lumea are nevoie de mii de miliarde de dolari pe an pentru a reuşi aceasta şi "nici un Guvern nu are suficienţi bani pentru a o face", a declarat John Kerry, estimînd că "sectorul privat este entitatea care va rezolva această problemă".

Donald Trump este "hotărît să blocheze majoritatea activităţilor voastre", le-a spus John Kerry investitorilor prezenţi, reiterîndu-şi convingerea că forţele pieţei, chiar şi subminate, vor cîştiga în cele din urmă.

"Piaţa este mai mare ca orice preşedinte sau ţară", a afirmat Kerry. "Piaţa a luat decizia de a merge pe această direcţie pentru că noi trebuie să o facem, dar şi pentru că ea crede că aici sunt bani de cîştigat şi că acesta este un model economic mai bun", a adăugat fostul şef al diplomaţiei SUA, unul dintre artizanii Acordului de la Paris în 2015, sub preşedinţia lui Barack Obama.