John Dillinger, faimosul jefuitor de banci din SUA, a fost tradat de o prostituata romanca

John Herbert Dillinger a fost un personaj atît de popular încît este și astăzi un răufăcător emblematic. A apărut în filme, în cărți și în tot felul de povești, iar adevărul este că viața lui chiar pare să fi fost inspirată dintr-un film. Acest gangster, care s-a născut în 1903 și a murit în 1934, a fost celebru pentru jafurile sale și pentru că a reușit să scape de Poliție în repetate rînduri, deși a petrecut mult timp și în închisoare, scrie incredibilia.ro.

La vremea sa, a fost la fel de celebru precum Bonnie și Clyde (care au fost omorîți cu două luni înaintea lui) și și-a schimbat chiar și înfățișarea printr-o operație chirurgicală.

Atunci, John Dillinger, inamicul public care „a murit de două ori”, a înșelat moartea pentru prima și ultima dată.

Deși a murit tînăr, a avut timp să comită multe infracțiuni, unele de o îndrăzneală nemaivăzută, precum furturi de arme prin jefuirea secțiilor de Poliție.

Chipul său era atît de cunoscut din cauza ziarelor încît, în ​​1934, a luat decizia radicală să își modifice înfățișarea. Astfel, avea să deruteze și FBI-ul, care oricum era pe urmele sale.

De fapt, FBI era atît de aproape, încît, cu puțin timp înainte de operație, Dillinger fusese împușcat în picior, într-o confruntare cu oamenii legii.

John Dillinger a avut două fețe, literalmente

John Dillinger a plătit doi medici, pe Wilhelm Loeser și pe Harold Bernard Cassidy, ca să-i schimbe înfățișarea. A plătit 5.000 de dolari pentru operație, dar rezultatul nu l-a satisfăcut.

Cînd și-a văzut noua față, a comentat că se aștepta la o schimbare mai mare decît cea pe care o obținuse. Medicii reușiseră să îi îndepărteze din volum, îi adăugaseră o cicatrice și îi îndepărtaseră gropița din bărbie (care se vede bine în prima fotografie).

În plus, amprentele îi fuseseră parțial șterse cu substanțe chimice. Însă lucrurile nu au mers bine în timpul operației și Dillinger a fost pe punctul de a muri.

Cassidy, unul dintre medici, i-a administrat prea mult eter pentru a-l anestezia, iar gangsterul a încetat să mai respire și a început să se învinețească.

Cînd au realizat acest lucru, Cassidy și alți doi bărbați, complicii lui Dillinger, care se aflau în cameră, au alergat să-l găsească pe Loeser, care spăla instrumentele.

Noua viață a lui Dillinger nu a durat mult, abia două luni

Într-un final, au reușit să-l reanimeze. Acest episod se întîmpla pe 28 Mai 1934. Cîteva săptămîni mai tîrziu, Dillinger era în Chicago, trăind sub o identitate falsă, cu un nou chip și cu o femeie care îi cunoștea adevăratul nume.

În orice caz, John Dillinger era încă cel mai căutat om, inamicul public numărul unu. Pe data de 22 Iulie a acelui an, după doar două luni de viață cu noua înfățișare, Dillinger a mers la film împreună cu iubita sa, Polly Hamilton, și cu o prietenă a acesteia, Ana Cumpănaș.

Originară dintr-un sat din ceea ce este astăzi județul Timiș din România (cîndva, parte a Imperiului Austro-Ungar), Cumpănaș emigrase în Statele Unite în 1919.

După două căsnicii eșuate, a ajuns să se prostitueze și chiar a deschis două bordeluri. Într-unul dintre ele lucra Polly Hamilton, iubita lui Dillinger, de la care a aflat despre adevărata identitate a gangsterului.

La momentul intersectării vieții lui Dillinger cu viața lui Cumpănaș, aceasta din urmă se afla în atenția autorităților americane, care erau pe punctul să o deporteze pentru că practica prostituția.

Întrezărind o cale de scăpare, Cumpănaș a contactat FBI, propunîndu-le agenților să îl predea pe John Dillinger în schimbul achitării ei în instanță. Agenții au fost de acord.

În seara ieșirii la cinematograf, Ana Cumpănaș a purtat o rochie roșie, semnalîndu-le astfel oamenilor legii – ascunși în zonă – că se află în compania lui Dillinger.

La ieșirea de la film, agenții l-au împușcat pe Dillinger pe stradă. A murit instantaneu, unul dintre gloanțe lovindu-l în ceafă.

Însă, odată cu moartea lui Dillinger, mitul gangsterului a crescut și mai mult. Trăise de două ori, pentru a parafraza titlul unui film din seria James Bond.

În cele din urmă, Ana Cumpănaș a avut tocmai soarta pe care spera să o evite trădîndu-l pe Dillinger. Deși a devenit faimoasă în SUA pentru implicarea sa în cazul Dillinger – a fost recompensată cu 5.000 de dolari și a dat naștere legendei „femeii în roșu” –, a fost deportată în România. A murit la Timișoara, în 1947, din cauza unei boli de ficat.

Foto: Chicago Tribune. Trupul lui Dillinger în fața unei mulțimi curioase adunate la morgă

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31