JOE BIDEN PERMITE UCRAINEI SĂ FOLOSEASCĂ RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ DE ACȚIUNE PENTRU A LOVI ÎN INTERIORUL RUSIEI

Președintele Biden a autorizat utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani, citați de The New York Times. Armele vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, au declarat oficialii. Informația a fost transmisă și de Reuters, care citează trei surse familiare cu subiectul. Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.

Decizia lui Biden este o schimbare majoră în politica SUA. Alegerea i-a divizat pe consilierii săi, iar schimbarea sa vine cu două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția, după ce a promis să limiteze sprijinul acordat Ucrainei.

Autorizarea ucrainenilor de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Army Tactical Missile Systems sau ATACMS, a venit ca răspuns la decizia surprinzătoare a Rusiei de a aduce trupe nord-coreene în luptă, au declarat oficialii.

 

Restricțiile, slăbite de la atacul rușilor din luna mai înspre Harkov

Președintele Biden a început să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei după ce Rusia a lansat un atac transfrontalier în mai în direcția Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Pentru a-i ajuta pe ucraineni să apere Harkovul, Biden le-a permis să utilizeze sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată sau HIMARS, care are o rază de acțiune de aproximativ 80 km, împotriva forțelor ruse direct peste graniță. Dar Biden nu le-a permis ucrainenilor să folosească ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, în apărarea Harkovului.

Deși oficialii au declarat că nu se așteaptă ca această schimbare să modifice în mod fundamental cursul războiului, unul dintre obiectivele schimbării de politică, au spus ei, este de a trimite un mesaj nord-coreenilor că forțele lor sînt vulnerabile și că nu ar trebui să trimită mai multe.

Oficialii au declarat că, în timp ce ucrainenii vor folosi probabil rachetele mai întîi împotriva trupelor ruse și nord-coreene care amenință forțele ucrainene din Kursk, Biden ar putea să-i autorizeze să folosească armele în altă parte.

Unii oficiali americani au declarat că se tem că utilizarea rachetelor de către Ucraina peste graniță l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să riposteze în forță împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție.

Dar alți oficiali americani au declarat că aceste temeri sînt exagerate.

Armata rusă este pregătită să lanseze un atac major cu aproximativ 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, asupra pozițiilor ucrainene săpate în Kursk, cu scopul de a recuceri întregul teritoriu rusesc pe care ucrainenii l-au cucerit în august.

Ucrainenii ar putea utiliza rachetele ATACMS pentru a lovi concentrări de trupe ruse și nord-coreene, echipamente militare cheie, noduri logistice, depozite de muniție și linii de aprovizionare în interiorul Rusiei. Astfel, ucrainenii ar putea diminua eficacitatea asaltului ruso-nord-coreean.

 

Înarmarea Kievului cu rachete cu rază lungă de acțiune, subiect sensibil

Înarmarea Ucrainei cu ATACMS cu rază lungă de acțiune a fost un subiect deosebit de sensibil de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Unii oficiali ai Pentagonului s-au opus acordării acestora ucrainenilor, deoarece au afirmat că armata americană are provizii limitate. Unii oficiali de la Casa Albă s-au temut că Putin va extinde războiul dacă le vor da rachetele ucrainenilor.

Susținătorii unei poziții mai agresive față de Moscova spun că Joe Biden și consilierii săi au fost prea ușor intimidați de retorica ostilă a lui Putin și spun că abordarea treptată a administrației privind înarmarea ucrainenilor i-a dezavantajat pe aceștia pe cîmpul de luptă.

Susținătorii abordării lui Biden spun că aceasta a reușit în mare măsură să evite un răspuns violent al Rusiei.

Autorizarea atacurilor cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus cu ajutorul rachetelor americane ar putea schimba această ecuație.

În august, ucrainenii și-au lansat propriul atac transfrontalier în regiunea Kursk, unde au cucerit o porțiune din teritoriul rus.

De atunci, oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijorați de starea armatei ucrainene, care a fost subțiată de atacurile rusești simultane din est, Harkov și acum Kursk.

 

Contextul deciziei lui Biden

Intrarea în luptă a peste 10.000 de soldați nord-coreeni și răspunsul lui Biden au loc în timp ce Donald Trump se pregătește să reintre în funcție cu obiectivul declarat de a pune capăt rapid războiului.

Președintele ales a spus puține despre modul în care ar soluționa conflictul. Dar vicepreședintele ales JD Vance a schițat un plan care le-ar permite rușilor să păstreze teritoriul ucrainean pe care forțele lor l-au cucerit.

Ucrainenii speră că vor putea schimba orice teritoriu rusesc pe care îl dețin în Kursk cu teritoriu ucrainean deținut de Rusia în cadrul oricăror negocieri viitoare.

În cazul în care asaltul rusesc asupra forțelor ucrainene din Kursk reușește, Kievul ar putea sfîrși prin a avea puțin sau deloc teritoriu rusesc de oferit Moscovei în cadrul unui schimb.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat îndelung permisiunea Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus.

Armata britanică și cea franceză au oferit ucrainenilor un număr limitat de rachete Storm Shadow și SCALP, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri, mai puțin decît sistemul american de rachete.

În timp ce liderii britanici și francezi și-au exprimat sprijinul pentru solicitarea lui Zelenski, aceștia au fost reticenți în a permite ucrainenilor să înceapă să își folosească rachetele pe teritoriul Rusiei, cu excepția cazului în care Biden era de acord să permită ucrainenilor să facă același lucru cu ATACMS.

Joe Biden a fost mai reticent față de riscuri decît omologii săi britanici și francezi, iar principalii săi consilieri au fost împărțiți cu privire la modul de a proceda.

Unii dintre aceștia s-au bazat pe o evaluare recentă a serviciilor de informații americane care avertiza că Putin ar putea răspunde la utilizarea ATACMS cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei prin ordonarea armatei ruse sau a agențiilor sale de spionaj să riposteze, eventual cu forță letală, împotriva Statelor Unite și a aliaților săi europeni.

Evaluarea a avertizat cu privire la mai multe reacții posibile ale Rusiei, inclusiv intensificarea actelor de incendiere și sabotaj care vizează instalații din Europa, precum și atacuri potențial letale asupra bazelor militare americane și europene.
Oficialii au declarat că Joe Biden a fost convins să facă această schimbare în parte de îndrăzneala deciziei Rusiei de a arunca trupe nord-coreene în liniile ucrainene.

De asemenea, a fost influențat de îngrijorarea că forța de asalt rusă ar putea copleși trupele ucrainene din Kursk dacă nu li s-ar permite să se apere cu arme cu rază lungă de acțiune.

 

Un mesaj și pentru Coreea de Nord

Oficialii americani au declarat că nu cred că decizia va schimba cursul războiului, dar au spus că Biden a stabilit că beneficiile potențiale - Ucraina va putea atinge anumite ținte de mare valoare pe care altfel nu le-ar putea atinge, iar Statele Unite vor putea trimite un mesaj Coreei de Nord că va plăti un preț semnificativ pentru implicarea sa - depășesc riscurile de escaladare.

Președintele Joe Biden s-a confruntat cu o dilemă similară în urmă cu un an, cînd agențiile americane de informații au aflat că nord-coreenii vor furniza Rusiei rachete balistice cu rază lungă de acțiune. În acel caz, el a fost de acord să furnizeze cîteva sute de ATACMS cu rază lungă de acțiune ucrainenilor pentru a fi utilizate pe teritoriul suveran al Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea ocupată de Rusia. Acestea au completat livrările mai limitate de rachete Storm Shadow și SCALP pe care ucrainenii le-au primit de la Marea Britanie și Franța.

De atunci, ucrainenii au folosit multe dintre aceste rachete într-o campanie concertată de lovituri împotriva obiectivelor militare rusești din Crimeea și din Marea Neagră.

Prin urmare, nu este clar cîte rachete au mai rămas în arsenalul ucrainean pentru a fi utilizate în regiunea Kursk.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40