Joe Biden il copiaza pe Trump! Vrea ca toate agentiile federale sa cumpere produse americane

Preşedintele american Joe Biden urmează să semneze Luni un decret prin care le cere agenţiilor federale să achiziţioneze mai multe produse americane, cu scopul de a relansa producţia naţională şi de a apăra locurile de muncă, reluînd astfel una din temele-cheie ale predecesorului său Donald Trump, notează AFP, care citează un anunţ făcut de consilierul economic de la Casa Albă, transmite şi agerpres. Decretul vizează „sporirea investiţiilor în industriile manufacturiere şi în lucrători, pentru o mai bună reconstrucţie”, a declarat presei un responsabil al Administraţiei Biden.

El a mai precizat că un alt obiectiv este de a le cere agenţiilor federale să acopere golurile juridice exploatate de companii care deseori nu fabrică în SUA decît o mică parte din produsele propuse Guvernului.

Dezvoltarea industriei manufacturiere americane, o politică centrală a campaniei prezidenţiale a lui Biden, s-a dovedit o provocare pentru Administraţiile anterioare, inclusiv pentru fostul Preşedinte Donald Trump, comentează Reuters.

Salariile mai mici şi standardele mai scăzute privind mediul au determinat un exod al industriilor manufacturiere cheie spre China şi alte ţări în ultimele decenii, inclusiv producţia de echipamente medicale, ceea ce a dus la apariţia unor goluri critice în timpul pandemiei de COVID-19.

China a depăşit SUA ca principală ţară manufacturieră în 2010 şi a acoperit 28% din producţia globală în acest domeniu, conform datelor ONU.

Reconstruirea lanţurilor esenţiale de furnizare şi dezvoltarea unora noi sunt cruciale pentru creşterea economică a SUA, afirmă experţi în comerţ.