Jean-Yves Le Drian si Serghei Lavrov se intilnesc Vineri la Paris

Miniştrii de Externe francez şi rus, Jean-Yves Le Drian şi Serghei Lavrov, au convenit să se întîlnească Vineri, la Paris, pentru ”consultări pregătitoare” în vederea unui summit consacrat Ucrainei, a anunţat Luni diplomaţia franceză, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres

În timpul unei convorbiri telefonice desfăşurate Luni, Jean-Yves Le Drian i-a propus omologului său rus ”să se deplaseze la Paris Vineri, 25 Februarie, cu care acesta din urmă a fost de acord, pentru a ţine consultări pregătitoare pentru summitul care în principiu a fost acceptat de către cei doi Preşedinţi”, a declarat purtătoarea de cuvînt a MAE francez.

Preşedinţia franceză a anunţat, în noaptea de Duminică spre Luni, un acord de principiu între Preşedinţii american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru o întîlnire la vîrf consacrată crizei ucrainene, reuniune care ar putea fi urmată de un summit extins cu alţi parteneri privind situaţia securităţii în Europa.

Acest anunţ a intervenit după o serie de discuţii între Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii de la Washington şi Moscova în încercarea de a stopa o escaladare a crizei ucrainene.

Însă Kremlinul a redus aceste speranţe Luni, spunînd că este ”prematur” să se vorbească despre un asemenea summit.

”Această întîlnire nu se va putea ţine decît dacă Rusia nu invadează Ucraina”, a precizat Luni diplomaţia franceză.

De asemenea, Jean-Yves Le Drian a insistat pe lîngă omologul său rus pe necesitatea de a începe ”cît mai rapid posibil” discuţii în interiorul grupului de contact trilateral între Rusia, Ucraina şi OSCE, lucru prevăzut de Acordurile de la Minsk pentru a reveni la încetarea focului în Estul Ucrainei.

”Ministrul (Jean-Yves Le Drian) l-a încurajat pe omologul său rus să-şi folosească influenţa pe lîngă reprezentanţii de facto ai autoproclamatelor Republici Doneţk şi Lugansk ce refuză pentru moment ţinerea acestei reuniuni”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei franceze.

Vladimir Putin a apreciat Luni că Acordurile de la Minsk nu au nici o perspectivă de a fi puse în practică, acuzînd Kievul de sabotarea înţelegerilor respective.