JAPONIA A OFERIT MOLDOVEI CIRCA 8 MILIOANE DE DOLARI PENTRU ECHIPAMENTELE MEDICALE
Cinci instituții medico-sanitare publice din Moldova vor fi dotate cu echipamente pentru imagistica medicală și dializă datorită asistenței nerambursabile de 7,2 milioane de dolari din partea Japoniei. Este vorba de Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic, transmite IPN.
„Noi sperăm ca aceste echipamente să fie utilizate de către instituțiile medicale din țară pentru binele poporului moldovean și pentru ucraineni care stau în Moldova”, a menționat Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical din Republica Moldova.
Potrivit ambasadorului, în luna martie, o echipă de medici și experți în domeniul asistenței de urgență din Japonia a sosit în Moldova pentru a evalua nevoile instituțiilor medicale în a-și spori reziliența în fața crizei umanitare. În urma rezultatelor cercetării, Japonia a decis să ofere un grant pentru dotarea cu dispozitive pentru imagistică și dializă a cinci instituții medicale din țară, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.
Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, afirmă că, prin semnarea Acordului, poporul japonez a contribuit consolidarea a încă unui sector care are anumite necesități – sectorul de protecție a sănătății. Oficialul a spus că, deși Japonia și Moldova se află la o anumită distanță geografică, țările „împărtășesc aceleași valori ale democrației și libertății”.
Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și promovării dezvoltării economice sustenabile în Moldova. Este vorba de Proiectul de Modernizare a Tehnicii și Echipamentului Agricol, Programul de Dezvoltare Economică și Socială, Programul de granturi în domeniul securității umane „Kusanone”.
Sursa: IPN