JANIS MAZEIKS: PROCESUL DE ADERARE LA UE NU ESTE DE UN AN SAU DOI

Republica Moldova ar putea deveni membră a UE atunci cînd vor fi realizate progrese în mai multe domenii, iar acest proces nu va dura un an sau doi. Atunci cînd o țară obține statut de candidată la UE, ea este pe cale de a deveni membră a Uniunii Europene, a declarat Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Janis Mazeiks, Republica Moldova va trebuie să efectueze curățarea sistemului judecătoresc, eradicarea corupției și să lupte cu crima organizată. Această mișcare înainte va depinde foarte mult de Guvernul și Parlamentul de la Chișinău, a subliniat șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Janis Mazeiks a spus că 17 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova, zi în care Comisia Europeană recomandă statelor UE să susțină cererea Moldovei de aderare la UE. „Este dincolo de ceea la ce s-au așteptat oamenii, toate meritele în acest sens trebuie acordate populației Republicii Moldova”, a adăugat Janis Mazeiks.

Comisia Europeană a prezentat avizele sale privind cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Moldova și Georgia. Avizele Comisiei se bazează pe evaluarea progresului politic și economic, precum și pe capacitatea țărilor de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara dispune de o bază solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost destul de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar rămîn de întreprins reforme economice esențiale. Țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei vor fi discutate la următorul Consiliu European, pe 23 și 24 iunie.

Sursa: IPN