”Jale financiară” în Suedia

Falimentele din Suedia au crescut cu 62% în Februarie, înregistrînd cea mai proastă lună de la criza financiară de la începutul anilor 1990, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. A fost, de asemenea, cel mai mare număr pentru o lună Februarie din ultimii 20 de ani, potrivit datelor agenţiei de colectare Creditsafe. Printre cele mai afectate sectoare s-au numărat hotelurile, restaurantele, firmele de consultanţă, firmele de construcţii şi dealerii auto.

Datele au apărut după ce Joi s-a aflat că economia Suediei a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut sub ceea ce se previzionase, ceea ce a dat peste cap ideea că cea mai mare naţiune nordică a scăpat de o recesiune de scurtă durată. Produsul intern brut ajustat sezonier a scăzut cu 0,1% în cele trei luni pînă în Decembrie faţă de trimestrul precedent.

Suedia este „chiar în ochiul furtunii”, cu 19 luni consecutive de creştere a numărului de falimente, a declarat Vineri directorul general al Creditsafe, Henrik Jacobsson, într-o declaraţie.

În total, 908 companii au dat faliment în Februarie, faţă de 559 cu un an înainte. Acest număr este aproape dublu faţă de 454 în aceeaşi lună din 2022.