Jake Sullivan: ”Nu credem că ceea ce se întîmplă în Gaza este un genocid"

Statele Unite nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fîşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a asigura protecţia civililor" palestinieni, a declarat, Luni, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, scrie AFP.

"Considerăm că Israelul poate şi trebuie să facă mai mult pentru a asigura protecţia civililor nevinovaţi. Nu credem că ceea ce se întîmplă în Gaza este un genocid", a declarat Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

El a spus că preşedintele Biden depune eforturi pentru a încheia conflictul într-o situaţie regională care "să garanteze securitatea Israelului, deschizînd în acelaşi timp calea către un viitor de demnitate şi securitate pentru poporul palestinian, mai degrabă decît a vedea Israelul blocat într-o campanie de contra-gherilă fără sfîrşit".
Consilierul prezidenţial a reiterat că Administraţia americană crede că "ar fi o greşeală să se lanseze o operaţiune militară majoră în centrul oraşului Rafah care ar pune în pericol un număr enorm de civili fără un cîştig strategic clar".

Angajamentul preşedintelui Biden faţă de Israel este "beton armat", dar "asta nu înseamnă că nu există niciodată dezacorduri" cu Guvernul israelian, a subliniat Jake Sullivan.