IURIE LEANCĂ, CEL MAI INFLUENT POLITICIAN AL LUNII IULIE

Prim-ministrul Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) se plasează pe primul loc în "Top 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii iulie". El îşi păstrează întîietatea în top pentru a treia lună consecutiv. Clasamentul a fost efectuat de Centrul de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică "Politicon" şi rezultatele lui au fost făcute publice pe 5 august.

Leancă este urmat de liderul PLDM Vlad Filat, care a urcat o poziţie faţă de clasamentul lunii iunie. Preşedintele Parlamentului Igor Corman ocupă locul trei în top. Acesta este urmat de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman şi ministrul Educaţiei Maia Sandu. Anatol Ţăranu, directorul Politicon a menţionat la o conferinţă de presă că este pentru prima oară cînd în top 10 politicieni se regăsesc două femei.

Şeful statului Nicolae Timofti se plasează pe locul şase, fiind urmat de primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Vladimir Voronin ocupă locul opt în clasament. Topul 10 politicieni este continuat de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc şi este încheiat de vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov. Liderul Partidului Democrat Marian Lupu şi cel al Partidului Liberal Mihai Ghimpu ocupă poziţia 14 şi respectiv 17 în top.

Topul reprezintă o sinteză a notelor acordate politicienilor de 33 de experţi. Politicienii au fost apreciaţi în funcţie de influenţa lor asupra deciziilor majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea lor în mass-media şi perspectivele politice.

Moldpres