APROAPE JUMĂTATE DINTRE MOLDOVENI OPTEAZĂ PENTRU FORMAREA UNEI NOI MAJORITĂŢI PARLAMENTARE

Circa 42 % dintre participanţii la un studiu sociologic consideră că formarea unei noi majorităţi parlamentare este cea mai bună soluţie pentru depăşirea crizei politice. Studiul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova şi rezultatele lui au fost făcute publice pe 19 aprilie.

Studiul demonstrează că 27 la sută dintre respondenţi susţin că criza politică poate fi depăşită prin organizarea alegerilor anticipate. Alţi 31% dintre participanţii la studiu nu şi-au format un punct de vedere în acest sens.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, datele studiului arată că în Legislativ ar accede patru partide, acestea fiind PCRM, cu 29,5% din voturi, PLDM - 17,4 %, PD - 9,8 şi PL - 7,3%. Totodată, circa 30 la sută dintre respondenţi nu ştiu pentru ce partid ar opta la alegeri sau nu ar vota deloc. Datele studiului arată că 38 la sută dintre respondenţi au cea mai mare încredere în liderul PCRM Vladimir Voronin. Acesta este urmat în topul încrederii de liderul PLDM Vlad Filat şi de cel al PD Marian Lupu.

aproape jumatate dintre moldoveni1.jpg

Aproape 70 la sută dintre persoanele chestionate au răspuns că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită. Rata celor care consideră contrariul este de 16 %. În cazul organizării unui referendum privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, 47,3% dintre respondenţi ar susţine ideea, iar peste 31 % ar fi împotrivă. În ceea ce priveşte o eventuală aderare la Uniunea Euroasiatică, rata celor care vor vota „pro” este, potrivit studiului, de peste 51 la sută, iar împotrivă ar vota peste 21 %.

Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 1-13 aprilie, pe un eşantion de 1195 de persoane din 72 de localităţi. Marja de eroare este de +/-3.

Moldpres