Italia a raportat un caz al noii tulpini la o persoana care nu a avut contacte cu Marea Britanie

Noua tulpină britanică a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată la o persoană din Loreto, Ancona, fără ca aceasta să fi avut contact cu persoane din Marea Britanie, transmite EFE, potrivit agerpres. Surse medicale citate de mass-media italiene au informat că persoana a fost supusă unui test molecular pentru a detecta COVID-19 în urmă cu cîteva zile deoarece acuzase o răceală serioasă. În prezent, această persoană se află în izolare împreună cu familia sa. „Între timp am, aprofundat investigaţiile şi acum ştim că este varianta engleză”, a confirmat pentru agenţia de presă Ansa directorul laboratorului din Ancona, Stefano Menzo.

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, despre identificarea căreia ministrul Sănătăţii Matt Hancock a informat în Camera Comunelor, pe 14 Decembrie, că pare a fi „mai contagioasă” decît cealaltă tulpină, dar nu mai periculoasă, potrivit unor experţi.

În Italia a fost detectată deja, pe 20 Decembrie, o persoană infectată cu acelaşi tip de coronavirus detectat în Regatul Unit. Aceasta a fost plasată în izolare, conform unui comunicat al ministerului Sănătăţii.

Departamentul ştiinţific al spitalului Celio din Roma a raportat că genomul unui virus SARS-CoV-2 fusese secvenţiat la o persoană sosită din Marea Britanie „cu varianta identificată în ultimele săptămîni în această ţară”.

Pacientul şi partenera sa sosiseră în Italia „în ultimele zile” cu un zbor care a aterizat pe aeroportul din Fiumicino şi au fost plasaţi în izolare.

Guvernul italian a suspendat Duminică zborurile dinspre Marea Britanie, după ce Londra a confirmat apariţia unei noi variante a virusului, şi a interzis intrarea pe teritoriul său a persoanelor care au fost în această ţară în ultimele paisprezece zile.

Ministrul de Externe Luigi Di Maio a autorizat întoarcerea italienilor care locuiesc în Marea Britanie pe baza unui test PCR efectuat cu 72 de ore înaintea revenirii şi a obligaţiei de a se carantina.