Israelul a depistat o varianta neidentificata a coronavirusului

Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat Miercuri că au fost depistate în Israel două cazuri de contaminare cu o variantă neidentificată a coronavirusului, fără gravitate aparentă şi care combină sub-variantele BA.1 şi BA.2, informează AFP, potrivit agerpres.

„Această variantă nu este deocamdată cunoscută lumii şi ambele cazuri au fost descoperite prin teste PCR efectuate pe Aeroportul Ben Gurion, la intrarea în Israel”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

„Persoanele infectate au prezentat simptome uşoare de febră, dureri de cap şi dureri musculare şi nu au necesitat îngrijiri medicale speciale”, a precizat instituţia.

Pentru coordonatorul strategiei anti-COVID-19 a Guvernului israelian, Salman Zarka, „fenomenul variantelor combinate este bine cunoscut”, iar „în acest stadiu, nu suntem îngrijoraţi că noua variantă poate duce la cazuri grave”, a declarat el la postul de radio al Armatei din Israel.

Situaţia sanitară s-a deteriorat în mai multe ţări în contextul răspîndirii subvariantei BA.2, deosebit de contagioasă. Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat la sfîrşitul lunii Februarie că BA.2 nu a provocat o formă mai gravă de COVID-19 comparativ cu BA.1.

Israel a renunţat, în Februarie, la certificatul sanitar după ce s-a numărat printre pionierii acestuia şi şi-a redeschis graniţele pentru persoanele nevaccinate, la 1 Martie, o premieră de la începutul pandemiei de COVID-19.

Toţi vizitatorii străini pot intra în Israel cu condiţia efectuării unui test PCR, atît înainte de plecare, cît şi la sosire. Cetăţenii israelieni trebuie să facă un test PCR doar la sosire.

Israel a fost una dintre primele ţări care a lansat o vastă campanie de vaccinare, în Decembrie 2020, în baza unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, notează AFP.