Israel, tara cea mai vaccinata din lume, dar si cea mai infectata

Israelul a devenit capitala Covid a lumii, în ciuda faptului că conduce campania pentru vaccinuri, într-un semn de avertizare clar că Marea Britanie, SUA și alte națiuni extrem de imunizate sunt încă vulnerabile la un alt val.

Statisticile compilate de echipa de cercetare de la Universitatea Oxford şi susţinută de Our World in Data arată că au existat un număr record de 1.892 de cazuri Covid pe milion de oameni – aproape 0,2% din întreaga populație într-o singură zi, transmite MailOnline.

Aceasta a fost semnificativ mai mare decît a doua cea mai afectată Mongolia, unde rata a fost de 1.119 pe milion și a dublat cifrele pentru Kosovo (980), Georgia (976) și Muntenegru (909), care au completat primele cinci.

Cifra analizează doar testele în valoare de o zi, iar rata ridicată a Israelului se crede că a fost determinată de o uriașă încercare de testare înainte de redeschiderea școlilor acolo.

Dar țara a raportat în mod constant unele dintre cele mai mari rate de infecție din lume de la mijlocul lunii August, pe fondul unui al treilea val fără precedent, în ciuda faptului că este una dintre națiunile cele mai vaccinate din lume.

Pentru comparație, 522 de persoane pe milion în Marea Britanie s-au dovedit pozitive în acelaşi interval, iar cifra s-a apropiat de 595 în SUA. Acesta sugerează că protecția cîștigată de vaccinuri începe să se încadreze în fața variantei Delta extrem de transmisibile.

În timp ce Israelul vede un număr record de cazuri în cel de-al patrulea val al acestuia, vaccinurile protejează în continuare împotriva bolilor severe, decesele provocate de Covid fiind la aproximativ jumătate din nivelul celui de-al doilea val al acestuia, chiar dacă decesele au crescut brusc în ultima lună.

Israelul a oferit doze de rapel persoanelor cu vîrsta peste 60 de ani din Iulie, iar datele sugerează că schema a ajutat la reducerea internărilor în creștere ale spitalelor. De atunci, țara a extins creșterea pentru toți cei peste 12 ani care au primit deja două doze.

Întrucît Israelul acționează ca un „canar în mină”, Marea Britanie a fost îndemnată să „înceteze să stea să aştepte” și să lanseze un program de amplificare în masă pentru a evita un val mortal în această Iarnă.

Însă grupul consultativ al Guvernului nu a semnat încă planurile – lăsînd țara în urma Israelului și SUA, care oferă, de asemenea, a treia injecție tuturor celor cărora li s-au administrat două doze.

Neil Ferguson, proeminent membru al SAGE, „profesorul Lockdown”, a declarat că se așteaptă la o creștere a cazurilor în timpul Iernii, dar nu este sigur dacă va fi suficient de mare pentru a justifica reluarea restricțiilor. Alți experți se tem de redeschiderea școlilor din Anglia care va provoca explozia infecțiilor.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) – grupul consultativ independent al premierului britanic – a declarat că așteaptă mai multe dovezi cu privire la cine va beneficia de o altă doză și a susținut că „marea majoritate” a britanicilor încă mai beneficiază de o protecție ridicată.

JCVI a semnat în cele din urmă planurile pentru a treia doză de vaccin, dar acestea vor fi administrate doar unei jumătăți de milion de britanici cu sisteme imune sever suprimate.

MailOnline crede că JCVI așteaptă mai multe date de încercare din studiile din Marea Britanie, înainte de a semna un program de rapel de masă.

Grupul consideră că Marea Britanie se află într-o situație unică în comparație cu țări precum Israel și SUA, deoarece a mers cu o strategie de două doze mult mai lungă.

Britanicii au avut distanțele dintre doze de pînă la 12 săptămîni în loc de decalajul recomandat de trei săptămîni, despre care oficialii cred că a generat o imunitate mai bună în populație.

Acea decizie a fost extrem de controversată la acea vreme, dar faptul că pare să fi dat roade a însemnat că JCVI nu este preocupat de faptul că este un outlier internațional.

Pe lîngă rapeluri, grupul a rezistat, de asemenea, apelurilor de a vaccina în mod obișnuit copiii, în ciuda țărilor precum SUA, Canada și Franța, care continuă să acționeze în continuare cu aceste planuri.

O sursă apropiată de discuții a declarat pentru MailOnline: „JCVI este alcătuit din oameni de știință și experți cu experiență foarte largă, care sunt obișnuiți să funcționeze sub presiune și obișnuiți să facă lobby cu privire la vaccinări.
„Dar este, de asemenea, absolut angajat să bazeze deciziile pe cea mai bună știință disponibilă și să protejeze publicul.”

Datele din lumea reală din Marea Britanie, SUA și Israel arată deja că eficacitatea vaccinului a început să scadă.

În această săptămînă, șefii din domeniul Sănătății din SUA au publicat cifre care arătau că Pfizer și Moderna au redus acum riscul de spitalizare cu aproximativ 75% față de varianta Delta la persoanele foarte vîrstnice, comparativ cu 95% atunci cînd au fost disponibile pentru prima dată.

Și un studiu britanic realizat de King’s College din Londra săptămîna trecută a constatat că două doze devin vizibil mai puțin eficiente la oprirea infecțiilor în cîteva luni.

Protecția după două vaccinuri cu Pfizer a scăzut de la 88% la o lună la 74% la șase luni, iar pentru AstraZeneca, eficacitatea a scăzut de la 77% la 67%.

Unul dintre cei mai buni experți din Marea Britanie în domeniul Covid, profesorul Paul Hunter, a declarat că nu a văzut nici un motiv pentru care „consilierilor guvernamentali le-a luat atît de mult timp să semneze planurile de dozare de rapel”.

Expertul în boli infecțioase, de la Universitatea din East Anglia, a cerut persoanelor cu vîrsta peste 80 de ani și persoanelor imunocompromise să își facă vaccinul „destul de curînd”.

Și fostul secretar al Sănătății din Marea Britanie, Jeremy Hunt, care prezidează Comitetul pentru sănătate din Camera Comunelor, a declarat că campania din Israel reduce rata cazurilor severe.

„Lecția clară pentru Marea Britanie pare să fie continuarea cu vaccinurile booster, nu doar pentru cei vulnerabili din punct de vedere clinic, ci pentru toată lumea”, a adăugat fostul ministru al Sănătăţii din UK.

„Ultimul studiu de la King’s College din Londra a arătat că eficacitatea vaccinului scade după șase luni, așa că de ce rămînem acolo?”

Sajid Javid a dezvăluit că Guvernul continuă să planifice un program mai amplu de rapel care va începe luna aceasta, care ar putea include persoanele în vîrstă și pacienții care suferă şi de alte afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Între timp, în Marea Britanie este de așteptat o „creștere semnificativă” a cazurilor, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru ar putea însemna ANULAREA relaxării restricțiilor, a declarat un expert de renume.

Neil Ferguson, „profesorul LOCKDOWN”, a cărui modelare a fost esențială pentru ca Marea Britanie să intre în blocaj în Martie 2020, a declarat că dacă cazurile zilnice încep să depășească 100.000 pînă la 150.000, vor exista „cereri semnificative asupra sistemului de Sănătate”.

Omul de știință, de la Imperial College din Londra, și membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (Sage), a spus că Guvernul va trebui să decidă cu privire la măsurile potențiale și nu va fi trasat ce formă ar putea lua.

Vorbind jurnaliștilor în cadrul unui webinar, el a spus că există îngrijorări cu privire la efectul pe care redeschiderea școlilor l-ar putea avea asupra răspîndirii virusului, în special cu varianta Delta mai transmisibilă și acum dominantă.

El a spus: „Ne așteptăm să vedem o creștere destul de semnificativă a cazurilor, într-o oarecare măsură în spitalizări, dar dacă va fi nevoie renunţăm la relaxarea restricțiilor este prea devreme pentru a spune. Depinde într-adevăr de nivelul cererii de asistență medicală.

El a spus că dacă o populație nevaccinată de 5 sau 10 la sută ar lua Covid într-o perioadă scurtă de timp, aceasta ar duce la o „povară medicală mare și la un număr mare de decese” și că ar putea „avea și riscul de a copleși semnificativ sisteme de sănătate chiar și în țări cu venituri mari, cum ar fi Marea Britanie ”.

El a spus că este greu de prezis pentru cît timp va continua o creștere a numărului de cazuri, așa cum se observă în Scoția după reluarea cursurilor în şcoli.

El a spus: „Evident, relația dintre numărul de cazuri și spitalizări s-a schimbat acum, în principal din cauza vaccinării. Deci, putem face față unui număr mult mai mare de cazuri pe zi și totuși să menținem spitalizări la, bine, Guvernul ar spune niveluri acceptabile, iar decesele ar fi chiar mai mici, dar acest lucru este valabil doar atît de mult timp.

„Așadar, dacă depășim 100.000/150.000 de cazuri pe zi, atunci începem să vedem cereri foarte semnificative asupra sistemului de Sănătate și va rămîne la latitudinea Guvernului să decidă în acel moment, sau la un moment dat, poate mai devreme, care sunt implicațiile sunt pentru politică.

„Nu o să schiţez acum ce ar putea însemna asta.”

Guvernul de la Londra a declarat că în Regatul Unit au mai existat 35.693 de cazuri de Covid-19 confirmate de laborator.

Cifrele au urmat unui weekend de sărbători legale, cînd există de obicei un decalaj în raportarea deceselor și cazurilor.

Între timp, noile cazuri simptomatice zilnice ale virusului în Marea Britanie au crescut cu 10% față de săptămîna trecută, potrivit studiului Zoe Covid al King’s College din Londra (KCL).

Ei au estimat că există în prezent 57.158 de cazuri noi simptomatice zilnice în Marea Britanie, în medie, pe baza datelor testelor de acum cinci zile, o creștere de la 51.961 de cazuri noi zilnice săptămîna trecută.

Cercetătorii au estimat că, în rîndul populației dublu-vaccinate, există în prezent 17.342 de cazuri noi simptomatice zilnice în Marea Britanie.

Ei au spus că cazurile din acest grup au crescut constant în ultima săptămînă și acum reprezintă 30% din toate cazurile noi zilnice.

În medie, 1 din 90 de persoane din Marea Britanie au în prezent Covid simptomatic, au adăugat ei.

Profesorul Tim Spector, om de știință principal al studiului și profesor de epidemiologie genetică la KCL, a declarat: „Marea Britanie s-a bucurat de o Vară fără restricții, spre deosebire de majoritatea Europei și chiar dacă o mare majoritate a adulților din Marea Britanie sunt acum vaccinați, creșterea numărului de cazuri precum și spitalizările și decesele sunt una dintre cele mai mari din Europa.

„Aceasta este dovada că, fără cel puțin unele restricții, Covid va continua să se răspîndească.

„Persoanele complet vaccinate se pot infecta cu Covid, dar nu numai că sunt adesea incapabile să identifice semnele infecției din cauza listei de simptome depășite de Guvern, dar am văzut dovezi că protecția oferită de vaccinuri se epuizează”.

El i-a sfătuit pe oameni să fie responsabili în încercarea de a opri răspîndirea purtînd măști, în special în locuri aglomerate, spălarea mîinilor și distanțarea fizică acolo unde este posibil.

Ultimele cifre de testare și urmărire au arătat că numărul persoanelor care au dat rezultate pozitive în Anglia a scăzut ușor.

Un total de 198.626 de persoane au fost testate pozitiv la virus cel puțin o dată pe săptămînă pînă pe 25 August, în scădere cu 1% față de săptămîna precedentă.

Numărul de persoane care au fost testate pozitiv a fost de aproximativ 200.000 în ultimele cinci săptămîni.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31