ION CHICU: REDESCHIDEREA ACTIVITATILOR ECONOMICE A DUS LA ECHILIBRAREA SITUATIEI BUGETARE IN TARA

Premierul Ion Chicu susține că redeschiderea activităților economice a dus la echilibrarea situației bugetare. Șeful Guvernului a declarat că veniturile la buget treptat se stabilizează, ceea ce oferă capacitate Executivului să-și onoreze obligațiunile.

”Continuă îmbunătățirea, ceea ce reconfirmă potențialul economiei naționale de a genera venituri la buget, ceea ce înseamnă în mod automat capacitatea Guvernului de a achita pensiile, salariile și alte obligațiuni”, a declarat Chicu după ședința de la Președinție.

Premierul a mai anunțat că pe parcursul zilei de astăzi vor fi publicate datele statistice cu privire la PIB în trimestrul I. Potrivit lui Chicu, chiar dacă această perioadă a fost afectată de pandemie, datele PIB-ului pe trimestrul I 2020 sînt mai bune decît în trimestrul IV 2019.

 

Subiectul asistenței financiare din partea UE va fi discutat de premierul Chicu la summit-ul Parteneriatului Estic

Premierul Ion Chicu a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile pentru a primi tranșa a doua din asistența macrofinanciară acordată de UE în valoare de 30 de milioane de euro. Șeful Guvernului a declarat că acum Chișinăul așteaptă reacția UE și a criticat declarațiile vicepreședintelui PPDA, Igor Munteanu, care a venit cu un apel către Bruxelles de blocare în continuare a finanțării Republicii Moldova.

”Am văzut un vicepreședinte de partid, viitor prim-ministru cum crede el, care a ieșit cu învinuiri precum că Republica Moldova nu a îndeplinit aceste condiționalități.

Aceasta înseamnă că ei continuă mai departe să blocheze finanțarea Republicii Moldova, cum au făcut-o cu creditul rusesc și au blocat 4 miliarde 200 de milioane de lei. Înțelegem această lozincă că, cu cît îi mai rău în Republica Moldova, cu atît e mai ușor să accezi la putere. Noi facem apel la oamenii responsabili să ne unim și să depășim această criză care s-a abătut asupra întregii lumi”, a declarat Chicu după ședința de la Președinție.

Premierul moldovean a anunțat că va discuta subiectul asistenței financiare acordată de UE țării noastre la summit-ul conducătorilor de stat și guvern al Parteneriatului Estic, unde va participa săptămîna aceasta.

 

„În această săptămînă s-ar putea înregistra pe zi pînă la 600 de cazuri noi de coronavirus”

Premierul Ion Chicu susține că populația tot poate contribui la stoparea răspîndirii virusului prin purtarea măștilor, menținerea distanței sociale și evitarea aglomerărilor. Chicu a declarat într-un apel către cetățeni că Guvernul nu mai poate aplica restricțiile din martie-mai, deoarece astfel economia națională va fi pusă pe brînci.

”Rog cetățenii Republicii Moldova să se protejeze, să respecte regulile. Eforturile Guvernului, instituțiilor publice, nu sînt suficiente pentru a opri această pandemie. Noi avem în arsenal doar un instrument – să vă convingem și să vă rugăm. Noi nu putem să vă mai închidem în case. Nu putem să închidem economia, dacă facem acest lucru peste cîteva săptămîni rămînem fără resurse. Vă rog mult, ajutați-ne să trecem împreună peste această pandemie”, a declarat Chicu.

Premierul a precizat că escaladarea numărului de infectați cu COVID-19 în Moldova este similară cu întreaga lume, unde în ultimele zile s-a înregistrat un număr anti-record de contaminări. Chicu nu a exclus că, în această săptămînă, în Moldova s-ar putea înregistra pe zi pînă la 500-600 de cazuri noi.

”Sîntem pregătiți de această situație. Ministerul Sănătății va desfășura încă 2000 de paturi în instituțiile medicale, dar și la Centrul COVID-19, astfel ca să facem față acestui nou val de infectări”, a spus premierul.