ION CHICU: GUVERNUL A INDEPLINIT TOATE CONDITIILE PENTRU A SEMNA UN NOU ACORD CU FMI

Ion Chicu a anunțat cînd ar putea fi semnat un nou acord cu FMI. Cabinetul de Miniștri a aprobat, săptămîna trecută, proiectul de lege care prevede că Guvernul a îndeplinit toate condițiile preventive înaintate de Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru semnarea unui nou memorandum, a declarat premierul Ion Chicu, după ședința de luni de la Președinție.

Cabinetul de Miniștri a aprobat, săptămîna trecută, proiectul de lege care prevede consolidarea integrității Băncii Naționale a Moldovei, document ce face parte din lista de condiționalități a FMI.

Premierul a declarat că documentul urmează să fie votat de Parlament pînă în data de 20 noiembrie, astfel ca la începutul lunii decembrie Republica Moldova să semneze un nou program cu FMI.

”Guvernul a solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea viceguvernatorilor BNM, astfel ca pînă la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive, ceea ce ne va deschide posibilitatea să încheiem un nou program cu FMI la începutul lunii decembrie”, a spus Chicu.

Valoarea noului Program de cooperare între Republica Moldova cu FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de trei ani.

 

“În decembrie, vom aloca un nou suport agricultorilor”

Guvernul va acorda în decembrie un nou suport financiar pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei. Premierul Ion Chicu a declarat că banii vor fi alocați din ajutorul nerambursabil oferit de Rusia și din alte surse.

”În luna decembrie vom aloca suport agricultorilor, inclusiv din suma dată dar și din alte sume pe care o să le atragem”, a declarat Chicu după ședința de luni de la Președinție.

Federația Rusă a oferit țării noastre, săptămîna trecută, un ajutor financiar în valoare de 275 de milioane ruble rusești, echivalent a 60 de milioane de lei. Banii au fost alocați în urma unei înțelegeri, din septembrie, dintre președintele Igor Dodon și omologul său rus, Vladimir Putin.

Amintim, Guvernul a alocat 324 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor înregistrate de agricultori la culturile cerealiere din prima grupă. Banii au fost acordați suplimentar la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care în acest an, în premieră, a depășit suma 1,2 miliarde de lei.