ION CHICU: DEMOCRATIA PRESUPUNE COMPROMIS, CHIAR SI ATUNCI CIND AI 100% DREPTATE

De mult timp încercăm să realizăm un interviu cu Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova, astfel că întrebările s-au schimbat de cîteva ori. În cele din urmă, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre pandemia de COVID-19 și despre cît de pregătit era sistemul medical, despre economia națională și criza economică globală, despre secetă și susținerea afacerilor, dar și despre alte subiecte de actualitate.

 

- Domnule Prim-ministru, probabil aveți parte de cel mai complicat mandat de șef de Executiv. Anul părea să înceapă bine, dar a urmat epidemia, starea de urgență, restricții, secetă, inundații, criza economică. Cum ați aprecia scurt situația în țară azi?

- Să nu ne facem iluzii… Într-adevăr, din punct de vedere bugetar, nu și economic, anul a început destul de bine. Pe fonul unei creșteri economice zero în trimestrul IV 2019 și de sub 1% în primul trimestru 2020, acumulările la buget după primele 2 luni ale anului 2020 le depășeau pe cele din perioada respectivă a anului 2019 cu circa 1,6 mlrd. lei. Aceasta se explică prin eliminarea mai multor scheme de la vamă și eficientizarea administrării fiscale. La acest compartiment mai sînt rezerve. Tot prin eficientizarea administrării fiscale și vamale se explică faptul, că pe fondul unei căderi dramatice a PIB-ului, de cca 7,2% în primul semestru 2020, încasările la bugetul public național (BPN) sînt aproape la același nivel ca în anul trecut. Am în față „zebra” (tabelul Excel care reflectă acumulările bugetare la zi), care arată că, la situația de luni (28 septembrie) dimineața, încasările medii zilnice în 2020, agregat pe toate componentele BPN, sînt doar cu circa 1 mln. lei mai mici decît în perioada similară a anului 2020. Iar ca să înțelegem mai bine efectele pandemiei, vă comunic faptul că, în fiecare zi din luna februarie 2020 (ultima lună înainte de pandemie) am acumulat în mediu la BPN cu 31 mln. lei mai mult decît în februarie 2019. În fiecare zi de februarie încasam la buget mai mulți bani decît în 2019 cu 31 mln. lei! E suma suficientă pentru un raion pentru proiectul „Drumuri bune”. Iată cît ne-a costat pandemia sub aspectul venituri bugetare. Sub aspect de cheltuieli bugetare, nici nu mai vorbesc…

Într-adevăr e un mandat extrem de complicat, dar nu e adevărat că doar din cauza pandemiei, secetei și „poziționării stelelor pe bolta geopolitică”. Factorul principal ce a complicat acest mandat este virusul populismului iresponsabil, imputabil absolutei majorități a politicienilor din țară. Politicienii din RM au politizat pînă și epidemia, în pofida îndemnurilor din partea OMS. Au zăpăcit oamenii cu minciuni populiste, încercînd să manifeste grijă falsă. Fluxul minciunilor populiste e atît de intens încît e imposibil de făcut diferența între realități și utopiile electorale.

Declar cu toată responsabilitatea că, cea mai mare problemă în administrarea crizei epidemiologice și a celei economice este populismul politicienilor.

- Revenind la tema zilei, cît de pregătit a fost sistemul medical pentru pandemie?

- Pandemia a pus la grea încercare sistemul național de sănătate și acum „culegem efectele” la tot ce nu s-a făcut în sănătate. Spitalele vechi, echipamentele medicale depășite și insuficiente, investițiile gestionate ineficient, salariile modeste, deficitul de personal, instruiri insuficiente și altele – toate au lovit acum. Trebuie să recunoaștem că, RM trăiește pe infrastructura de sănătate construită în perioada sovietică. Același lucru e în educație, energetică, drumuri. Aici vreau să mulțumesc echipei ministrei Dumbrăveanu și să mă închin tuturor lucrătorilor medicali implicați în tratarea pacienților cu COVID! Sînt niște oameni absolut deosebiți, cu demnitate și inimă mare!

O lovitură puternică situației social economice a dat-o seceta. Anul 2020 e unul extrem de secetos și vine după mai mulți ani în care deficitul de ploi s-a simțit continuu. E ca și 1947, anul foametei. Seceta a compromis roada și ne-a arătat că urgent trebuie să constituim o rețea funcțională și suficientă de sisteme de irigare. Dar și ignorarea tehnologiilor și asolamentului nu mai poate fi tolerată. Statul, începînd cu anul viitor, nu va mai finanța agricultura făcută exclusiv pe „dă Doamne ploaie”. Vom stimula tehnologizarea agriculturii și grija față de soluri.

Inundațiile în urma ploilor abundente au adus și ele pierderi și cheltuieli neprevăzute. Inundațiile au testat pregătirea angajaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care s-au arătat, ca de obicei, pregătiți și mobilizați.

- Domnule Premier, se simte că sînteți profund deranjat de polemicile politice. Totuși, construim un stat democratic și probabil e timpul să le acceptăm…

- De fapt, procesul democratic presupune compromis, chiar și atunci cînd crezi că ai 100% dreptate. Iar politicienii nu se aud unii pe alții și prezintă un exemplu urît de dezbinare socială. Nimeni dintre ei nu e deținătorul adevărului absolut. Cred că e cazul să își amintească că au o sarcină comună – să contribuie la scoaterea țării din criză cu pierderi minime. Egoismul politic nu poate fi mai presus de această misiune. Accept și consider utile polemicile axate pe identificarea celor mai bune soluții. Polemicile politice din acest an nu sînt axate pe identificarea soluțiilor. E un conflict radicalist între grupările politice cu scopul de a impresiona și amăgi oamenii. Pentru a părea generoși, vin numai cu propuneri de a împarți bani, fără să urmărească dacă sînt. Dacă urmăm „sfaturile” lor, ajungem curînd să nu avem bani pentru medicamente și alte necesități pentru tratarea epidemiei, pentru salarii și pensii. Guvernul e o structură responsabilă și nu poate accepta asemenea abordări.

- Nu insist asupra subiectului, dar s-a creat o impresie publică că vă deranjează critica. 

- Desigur că mă deranjează, de ce să ascund… Toată critica mă afectează, dar am suficientă înțelepciune să fac diferența dintre critică argumentată și constructivă din partea oamenilor, și murdăria turnată de unii fără niciun temei.

Critica obiectivă presupune examinarea problemelor, identificarea soluțiilor posibile și selectarea celor care se potrivesc mai bine și generează mai puține efecte nedorite. Majoritatea inițiativelor lansate de deputați presupun măriri instante a salariilor lucrătorilor medicali, ori pedagogilor, ori cer alocări imposibile pentru agricultori. Sînt inițiative mincinoase și periculoase. Eu primul aș susține aceste inițiative, dar mai întîi trebuie să găsim resurse.

Guvernul analizează statistica încasărilor la bugetul public și tendințele în economia regiunii și la nivel global. Observăm dinamica cheltuielilor pentru gestionarea crizei epidemiologice și modelăm evoluțiile probabile ale economiei naționale. Facem multe alte acțiuni pentru a ne asigura că vom fi în stare să acoperim toate cheltuielile necesare, că oamenii vor primi salariile, pensiile și indemnizațiile la timp, iar medicii vor avea totul pentru a salva vieți.

Toată lumea trece prin pandemie și toți învață să supraviețuiască. Nimeni nu are soluții pregătite pentru administrarea epidemiei, nici UE, nici SUA, nici Federația Rusă și nici OMS.

- Opoziția insistă că Moldova e în topul statelor europene la numărul de cazuri confirmate. Care e situația, de fapt?

- Am menționat mai sus starea sistemului nostru de sănătate, pe care Guvernul actual a moștenit-o. În pofida acestui fapt, în diferite etape, RM a fost și este într-o poziție mai bună decît chiar unele țări din Uniunea Europeană. Actualmente, sîntem pe locul 7 în Europa după numărul de cazuri și locul 12 după numărul de decese la 1 mln. populație. Rata fatalității este de 2,5%, media europeană fiind de 4,5%. Acestea sînt cifrele reale, iar propaganda și minciuna folosită de unii politicieni la subiectul pandemiei nu contribuie cu nimic la ameliorarea situației. Ba dimpotrivă. Nici în UE nu există poziție unică referitoare la administrarea situației epidemiologice. Dar, în UE e mai multă înțelepciune și maturitate politică. Democrația e imposibilă fără înțelepciune și maturitate politică. La noi e exces de minciună politică. Mulți deputați afirmă că sînt parte a „opoziției”. De fapt, fiecare deputat e parte a puterii. Fiecare deputat are la dispoziție toate mecanismele pentru a elabora proiecte de îmbunătățire a cadrului legal, are totul pentru a-și convinge colegii să-i susțină inițiativele încît acestea să devină legi. A fi în opoziție nu înseamnă a nu lucra.

- Cum ați caracteriza starea economiei în prezent și ce credeți că ne așteaptă?

- Restricțiile impuse de pandemie au declanșat o criza economică globală. Vînzările producătorilor de mașini ori ale transportatorilor s-au înjumătățit. Industria turismului, fără exagerări, s-a prăbușit. Și alte industrii au pătimit în lanț. Zeci de milioane de locuri de muncă au dispărut de la începutul epidemiei. Scade consumul și se reduce intensitatea activității economice.

Moldova este o piesă micuță în economia globală, dar efectele sînt în mare parte aceleași. A fost greu lovită industria HoReCa. Transportul auto de călători în mediu a pierdut 40% din volume. În transportul aerian situația e și mai complicată, datorită restricțiilor de călătorie impuse de diferite state și cerințelor de carantină.

În spatele acestor căderi sînt locuri de muncă închise. Consumul intern pe diferite categorii de produse a căzut cu zeci de puncte procentuale.

RM parcurge o criză, care trebuie administrată cu grijă și înțelepciune. Deciziile noastre pot determina o ieșire mai devreme din criză și trecerea la faza de creștere economică ori pot genera o agravare a crizei, ce va dura mai mult. În această perioadă toți trebuie să lase populismul și să înțeleagă că pot agrava o situație și așa complicată. Prăbușirea sistemului bugetar-fiscal e un factor ce poate agrava criza și să o facă de durată.

Guvernul ține cheltuielile sub un control foarte strict. Încă nu am asigurat toate sursele pentru finanțarea deficitului bugetar de 16 miliarde lei. Toate statele trec prin criză economică, din acest motiv e foarte dificil de găsit resurse. În aceste condiții un grup de parlamentari a decis că trebuie blocat creditul negociat cu guvernul Federației Ruse. A cîștigat egoismul politic și nu rațiunea. Acum, cînd mai multe segmente ale economiei au nevoie de suport, acele 4 miliarde lei ar fi însemnat locuri de muncă păstrate și taxe la bugetul de stat. Doar unindu-ne putem minimiza pierderile și pregăti economia națională de viitoarea creștere. Pentru asta, trebuie să tratăm situația fără egoism politic și să ne asumăm răspunderea pentru decizii nepopulare.

- Cu toate că în ultimii 10 ani am tot avut crize politice, se pare că în prezent Moldova parcurge o criză politică fără precedent. În opinia Dvs., cum poate fi depășită această criză?

- Nu sînt specialist în tehnologii politice și tratez situațiile din punct de vedere administrativ și legal. Am o înțelegere a faptului ce poate și trebuie să întreprindă Guvernul în asemenea condiții. Imediat după alegerile din noiembrie, voi întreprinde acțiuni ce au drept scop dizolvarea Parlamentului actual. Desigur, acest obiectiv nu poate fi atins doar prin acțiunile Prim-ministrului. Dar, în măsura în care eu înțeleg lucrurile și situația în care se află țara, orice zi în plus a acestui Legislativ, înseamnă nevoi și probleme pentru oameni și țară.

- Un interviu cu Prim-ministrul nu e suficient ca să reușim să abordăm toate întrebările – de asta, vă rog să ne răspundeți la o întrebare ce a trezit polemici publice, cu toate că nu ține de administrarea Guvernului. De ce ați decis să faceți nunta fiului pe timp de pandemie? De ce ați încălcat restricțiile pe care le impuneți personal?

- Eu m-am expus public asupra acestui subiect și nu am ce adăuga. Speculațiile la acest subiect sînt mincinoase și generate exclusiv de politicieni și presa asociată politic. Ați observat că nu încerc să devin politician, deoarece comportamentul majorității politicienilor îmi trezește dezgust. Deci, nu consider că trebuie să mai reacționez la cei care produc doar un lucru – minciuni. Oamenilor sînt dator să le spun că, unul dintre copii mei s-a căsătorit în această vară. Nunta moldovenească, planificată încă cu un an în urmă pentru 30 august 2020 la un restaurant din Chișinău, a fost amînată. Să ajungem sănătoși anul viitor!

- Domnule Prim-ministru, vă mulțumim pentru timpul acordat și pentru răspunsuri. Sperăm să mai avem ocazii să comunicăm cu Dvs.

- Și eu vă mulțumesc!

Cristina PENDEA