Invadatorii ruși folosesc rachete balistice Nord-coreene în Ucraina

Rusia foloseşte rachete balistice Nord-coreene în Ucraina, se arată într-un nou raport publicat de Pentagon, care se bazează pe analiza unor resturi de rachetă pentru a confirma acuzaţiile potrivit cărora Moscova primeşte arme de la Phenian, relatează AFP.

Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA) a SUA a folosit imagini open source pentru a confirma că resturile găsite în Ianuarie în regiunea Harkov, din Nord-Vestul Ucrainei, provin de la o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune produsă în Coreea de Nord.

DIA a comparat imagini difuzate de presa de stat Nord-coreeană cu fotografii ale acestor fragmente de rachetă descoperite în Ucraina.

"Analiza confirmă că Rusia foloseşte rachete balistice produse în Coreea de Nord în războiul său împotriva Ucrainei", a declarat agenţia americană, într-un comunicat publicat Miercuri cu raportul în cauză.

"Au fost găsite resturi de rachete Nord-coreene în Ucraina", potrivit aceleiaşi surse.

Seulul acuză Phenianul că a transportat mii de containere cu arme în Rusia, sfidînd sancţiunile Naţiunilor Unite care vizează cele două ţări: Rusia pentru invazia sa în Ucraina şi Coreea de Nord pentru programul său nuclear.

Kim Yo Jong, sora liderului Nord-coreean Kim Jong Un şi unul dintre cei mai importanţi purtători de cuvînt ai Guvernului, a respins, în Mai, acuzaţiile drept "absurde", spunînd ca Phenianul "nu are nici o intenţie de a exporta capabilităţile sale tehnice militare în nici o ţară".

Experţii afirmă că recenta serie de teste efectuate de Coreea de Nord, inclusiv rachete de croazieră şi alte proiectile balistice, ar putea fi legată de transportul de arme către trupele ruseşti în Ucraina.

Phenianul şi Moscova şi-au consolidat legăturile în ultimele luni.

Kim Jong Un a efectuat o călătorie rară în străinătate, mergînd în Rusia în 2023 pentru un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin. O vizită a liderului rus în Coreea de Nord este în pregătire, a declarat Kremlinul în mai presei ruse.